Gate za copate – izmenjevalnica oblačil

Dragi ljubitelj “šopingiranja” – tole je zate!
Vabimo te na poseben dogodek, in sicer izmenjevalnico oblačil, ki bo potekala v soboto, 15. junija 2024, od 9. do 12. ure na tržnici v Zagorju ob Savi.
V primeru slabega vremena se bomo preselili v prijeten ambient Mladinskega centra Zagorje ob Savi.

Pravila so preprosta in dosledna:

prinesi takšna oblačila, kot si jih sam želiš prejeti. Vsako prinešeno oblačilo lahko zamenjaš za novo (pravilo ena za ena). Sprejemamo dobro ohranjena, čista in nepoškodovana oblačila, ki bodo razveselila novega lastnika (vse od majic, hlač pa do copat in torbic). Prineseš lahko seveda neomejeno število kosov, mi pa bomo poskrbeli, da bodo neizmenjani kosi pristali v rokah dobrodelnih organizacij.
Zbiranje oblačil za dogodek se prične s ponedeljkom 10. junija, pri čemer jih lahko predhodno prineseš v Mladinski center Zagorje ob Savi. Seveda pa bo to mogoče tudi na sami izmenjevalnici.

Zakaj bi se nam pridružil/a?
– Ker hitra moda predstavlja enega največjih okoljskih izzivov današnjega časa. Vsako leto se proizvedejo milijarde kosov oblačil, ki jih pogosto oblečemo le nekajkrat, nato pa pristanejo na smetiščih. Ta način potrošnje povzroča ogromno količino odpadkov, izčrpava naravne vire in prispeva k onesnaževanju okolja. Z izmenjevanjem oblačil zmanjšujemo potrebo po novi proizvodnji in podaljšujemo življenjsko dobo oblačil.
– Si vedel/a, da proizvodnja ene majice porabi okoli 2.700 litrov vode, kar je količina, ki jo povprečna oseba popije v 2,5 letih? Ali pa da tekstilna industrija prispeva približno 10% svetovnih emisij ogljikovega dioksida?
– Sodelovanje v izmenjevalnici oblačil je korak v smeri trajnostne mode, ki je prijaznejša do našega planeta. Poleg tega je to odlična priložnost za osvežitev tvoje garderobe brez stroškov in priložnost za srečanje z drugimi somišljeniki.
Pridi, izmenjaj, klepetaj in se podruži z nami. Skupaj lahko naredimo malo za veliko spremembo!
Se vidimo v soboto, 15. junija, na tržnici v Zagorju ob Savi ali v Mladinskem centru, če nam vreme ne bo naklonjeno.