11.11.2022 | Informator

Slišimo se!

Projekt strateškega partnerstva »Me slišiš? Slišim te.«, ki je financiran s strani programa Erasmus+, smo v Mladinskem centru Zagorje ob Savi izvajali med oktobrom 2020 in novembrom 2022 v sodelovanju z mednarodnima partnerjema Daj mi ruku iz Srbije in Aseman Lapset iz Finske.

V zadnjih desetih letih se je delež mladih, ki čutijo osamljenost, povečal za 76%, delež mladih, ki čutijo stres večino dni v tednu, pa za 110% (raziskava Mladina 2020). O tem govorijo uradni podatki pristojnih ustanov, ki kažejo, da se je v zadnjih 25 letih duševna obolevnost do 18. leta povečala za 64%. Tudi v Mladinskem centru Zagorje ob Savi že več let spremljamo ta zaskrbljujoč trend, zato smo se v okviru projekta »Me slišiš? Slišim te.« osredotočali na raziskovanje podpornih mehanizmov pri delu z mladimi v stiski.

Z veseljem z vami delimo tri rezultate, ki smo jih v sklopu projekta ustvarili:

1) Protokol – 1. pomoč za mladinske delavce
Gre za kartico (primerno za žep ali denarnico), na kateri je 5 osnovnih korakov za pomoč mladinskim delavcem pri delu z mladimi v stiski. Poleg kartice prilagamo še navodila za bolj širšo in jasno razumevanje osnovnih korakov.

2) Kurikulum 4-dnevnega izobraževanja za delo z mladimi v stiski
Izobraževanje za mladinske delavce in mladinske voditelje ter prostovoljce za delo z mladimi v stiskah nameravamo v Mladinskem centru Zagorje izvajati po lastnih potrebah. Ti bodo odprtega tipa, zato bo možno vključevanje drugih interesentov iz mladinskega sektorja. Možne so tudi posamezne izvedbe za vašo organizacijo ali tim.

3) Priročnik za mladinske delavce za delo z mladimi v stiski
Priročnik, ki smo ga razvijali v sodelovanju s partnerji, je sestavljen iz 3 delov: prvi del je teoretski, v drugem delu smo zbrali obstoječa orodja, ki jih lahko uporabljamo pri delu z mladimi v stiski ter tretji del, kjer so zbrane dobre prakse iz Slovenije, Srbije in Finske.

Vabljeni k branju in uporabi, cenimo pa tudi, če pa nam pošljete še kakšno povratno informacijo.

*******************************************************************

 

Komentiraj

  • Ime *
  • E-mail * (E-mail ne bo prikazan)
  • WWW