Rdeči revirji | Program Zagorje/Kisovec | 2. in 3. junij

Rdeči revirji 2023

Letošnji, že 21. festival se bo zopet odvijal po celotnem Zasavju.

Vabimo te, da se nam pridružiš na festivalu Rdeči revirji. Festival bo potekal v Hrastniku, Trbovljah in Zagorju, novost v letošnjem letu pa je festivalsko dogajanje v Kisovcu.

Namen festivala ostaja predstavljanje različnih umetniških žanrov in oblik, pestrost in neposrednost, ki prinaša oživitev dogajanja na zasavskih ulicah ter skrbi za približanje kulturnih vsebin najširšemu krogu ljudi.

Pomembno, še posebej v teh časih, pa je predvsem druženje in uživanje ob prireditvah in tudi po njih.

Festival ohranja ostrino umetniške besede na eni in hudomušnost na drugi strani.

Želimo vam obilo užitkov ob dogodkih!

Petek, 2. junij:

16.00 – 19.00 Tržnica društev, Mestni trg (Ploščad) Zagorje

Na stojnicah se nam bodo predstavila različna zasavska društva. Tržnica bo potekala vzporedno s ostalim petkovim programom Rdečih revirjev.

16.00 Društvo za preprečevanje osteoporoze, Knapovske punce, nastop pevskega zbora, Mestni trg (Ploščad) Zagorje

Knapuske punce so društvo za preprečevanje osteoporoze in ob vseh aktivnostih, ki jih imajo v društvu, rade tudi prepevajo. Njihov moto je, dobra volja je najbolja. V večini pojejo pesmi z rudarsko in zasavsko tematiko. 

16.00 Urška Pavlovič, Moj simbolni kamen, ustvarjalna delavnica, Mestni trg (Ploščad) Zagorje

Vabljeni ustvarit svoj simbol in ga preslikati na kamen, ga prizemljiti. Ustvarjalna delavnica poteka v dveh delih: najprej vsak ustvari svoj simbol na podlagi razmisleka o namenu, vrednotah, željah. Naučili se bomo ustvariti svoj lasten simbol iz izbrane besede. V drugem delu pa bomo poslikali ozadje kamna in svoj simbol preslikali nanj. Delavnica bo na voljo do 19.00.

16.30 Kulturno društvo Podkum, Hop v pravljico, otroška predstava, Mestni trg (Ploščad) Zagorje

Predstava ima spodbudno temo o tem, da si morajo otroci umivati roke. Glavna junakinja Tina si jih noče umivati, zato jo coprnica odpelje v pravljico, kjer jo zapre v kletko. Ravno ta je ujela tudi Janka in Metko ter Rdečo kapico. Vsem je skupno to, da si niso umivali rok. V predstavi se prepletajo različne pravljice, kar poskrbi za zaplete. Lovec je tisti, ki ga najbolj moti, da dela Tina zmedo v pravljici. Tako iščejo Rdečo kapico s čeveljčkom, zeliščarska mora pomagati babici, ker izgubi glas, navsezadnje pa morajo poskrbeti, da se Tina vrne v svoj svet… Kaj vse gre narobe, pa si oglejte v naši predstavi.

17.00 Prostovoljke MC ZOS, Pisano druženje, ustvarjalna delavnica, Mestni trg (Ploščad) Zagorje

Ustvarjalna delavnica za otroke, mlade in odrasle, ki jo bosta pripravili mednarodni prostovoljki iz Mladinskega centra Zagorje ob Savi, Aleyna iz Turčije in Ronja iz Avstije. Ustvarjali boste barvite slike pri tem pa uporabljali svojo bogato domišljijo. Boste narisali človeški obraz? Bo to žival? Boste ustvarili modro sonce, rdeče nebo ali vijolično torto? Pustite se presenetiti… Delavnica bo na voljo od pete ure dalje.

17.15 KUD Ljud, Kako je nastal svet, predstava za otroke in družine, Mestni trg (Ploščad) Zagorje

Otroci postavljajo sto in sto vprašanj, na katera ni mogoče enoznačno odgovoriti. Miti naših prednikov nam ponujajo svojevrstne odgovore, ne dogmatične ali dokončne, temveč takšne, ki kot poetične zagonetke burio domišljijo in porajajo nova vprašanja. Zato odrasli pripovedujemo zgodbe in z metaforami odgovarjamo tam, kjer ni mogoče zadeti naravnost, z vsakdanjo govorico. Predstava govori tako o nastanku kot tudi o koncu sveta, tako o pisanih izvornih mitih različnih kultur kot o potencialu ekološke katastrofe, ki jo povzroča sodobno človeštvo. Na pot skozi svetovno zakladnico zgodb nas bo popeljala Tetka Zemlja, ki pa je v zadnjih 100 letih hudo zbolela in potrebuje našo pomoč.

19.00  Društvo Gibatorij, Sucuri beats: Magično potovanje po Braziliji, Capoeira in samba, glasbeno gibalni koncert, Mestni trg (Ploščad) Zagorje

Večžanrski nastop in koncert, ki občinstvo popelje na čarobno potovanje skozi Brazilijo skozi njene raznolike kulturne izraze. Performativni koncert se razvije iz 3 med seboj povezanih delov:

  • Performans capoeire s spektakularnimi gibi, akrobacijami, plesi in pripovedovanjem zgodb
  • Izvirne pesmi Sucuri beats, napisane v brazilski portugalščini, izvajane s tipičnimi brazilskimi instrumenti
  • Interpretacija brazilske popularne glasbe (samba, forro, pagode,…)

Koncert/predstava je zaradi svoje vključujoče narave primerna za raznoliko občinstvo, tako domačo kot mednarodno. Vznemirljivi gibi, zgodbe in nalezljiv ritem bodo med drugim navdušili tudi mlade, otroke in družine.

 Sucuri beats je mednarodni kolektiv, ki je leta 2022 posnel izvirno zgoščenko (EP) »Guerreiros« in izvedel več nastopov in predstavitev. Sodelovati sta začela zaradi svoje strasti do brazilske kulture in tako začela razvijati interakcijo med sambo in capoeiro; glasba, ples, gledališče in predvsem dobra energija, polna različnih brazilskih ritmov.

Izvajalci: Katjuša Kovačič, Nikola Orešković, Tilen Kravos, Andrej Tomazin, Aleksander Kuzmič, Mauro Danielli Produkcija: društvo Gibatorij

20.00 Gavro feat. Zinedin O., nastop mladih zasavskIh glasbenikov, Mestni trg (Ploščad) Zagorje

Tilen Gavranovič je vodja zasedbe Funk Fu s katero bo v juniju izdal prvi album, ki nosi naslov It’s all Fun and Games. Tokrat bo pripeljal v naše rdeče revirje mednarodne glasbenike, ki študirajo na glasbeni univerzi v Gradcu. Pridružil sem jim bo tudi kisovški rapar Zinedin O., ki je pravtako nedavno izdal svoj prvenec. Večer bo zaznamovan v duhu funka, kjer bodo predstavili svetovno znane hite, prav tako pa bo na repertuarju nękaj avtorske glasbe.

Sobota, 3. junij

16.00 – 21.00 Mladi zmaji, Mobilni mladinski center »Ljuba in Drago«, Parkirišče pred trgovino EVJ v Kisovcu

V sobotnem delu programa nas bosta ves čas spremljala Ljuba in Drago. No, to nista osebi, ampak je avtobus Mladih zmajev iz Ljubljane, ki je preurejen v mobilni mladinski center. Vabljeni, da si ga ogledate, predvsem pa vabljeni v »njuno« udobje.

16.00 Društvo MUC, Bobnarska delavnica, delavnica skupinskega igranja tolkal, Parkirišče pred trgovino EVJ v Kisovcu

Delavnica skupinskega igranja tolkal, študij ritma, kontemplacija ob igranju. Šamanski bobni, afriški bobni, ropotulje, tolkala, glasovi in drugo in tretje. Začutimo ritem, dojemimo kako smo lahko lepo podprti, videni, slišani.

16.00 Urška Pavlovič, Skupinsko slikanje, ustvarjalna delavnica, Parkirišče pred trgovino EVJ v Kisovcu

Vabljeni na ustvarjalno delavnico skupinskega slikanja na veliko platno. Spoznali se bomo z različnimi orodji in tehnikami slikanja z akrili na platno. Ustvarjali bomo motive narave in združevali ideje, ki se nam porodijo. Ustvarjate lahko kakor dolgo želite, saj bomo tudi mimoidoče vabili, da pustijo svoj odtis na sliki, tudi če je majhen. Ko z barvnim čopičem zaplešemo po belem platnu, se v nas nekaj premakne… Pridi in poskusi! Delavnica bo na voljo do 18.00.

16.00 – 20.00 Mladi ustvarjalci MC ZOS, Explozija kreative, razstava, Parkirišče pred trgovino EVJ v Kisovcu

Razstava slik mladih, ki so si dovolili raziskovati barve, materiale, domišljijo in premikati meje, na katere so naleteli v procesu – kaj pa se v tebi zgodi, če dovoliš kreativnosti, da eksplodira?

17.30 Prostovoljke MC ZOS, Pisano druženje, ustvarjalna delavnica, Parkirišče pred trgovino EVJ v Kisovcu

Ustvarjalna delavnica za otroke, mlade in odrasle, ki jo bosta pripravili mednarodni prostovoljki iz Mladinskega centra Zagorje ob Savi, Aleyna iz Turčije in Ronja iz Avstije. Ustvarjali boste barvite slike pri tem pa uporabljali svojo bogato domišljijo. Boste narisali človeški obraz? Bo to žival? Boste ustvarili modro sonce, rdeče nebo ali vijolično torto? Pustite se presenetiti… Delavnica bo na voljo od pol šeste ure dalje.

17.30 Teater Cizamo, Skoraj najboljši cirkus, cirkuško-klovnovska komična predstava, Parkirišče pred trgovino EVJ v Kisovcu

Cirkuška, klovnska predstava, s številnimi komičnimi zapleti in stalnim sodelovanjem otrok. Naša najbolj priljubljena predstava! Prejela nagrado za najboljšo predstavo po izboru občinstva na festivalu Zrno soli v Piranu

18.30 Vitkar zavod, Mašine dvigamo v nebo, večžanrska predstava, Parkirišče pred trgovino EVJ v Kisovcu

Projekt združuje zračne discipline, bogato dediščino zračnega plesnega teatra, poetiko klovnade in nepredvidljivost prvin improvizacijskega in uličnega gledališča.

19.30 KiKi, glasbeni nastop mlade kantavtorice, Parkirišče pred trgovino EVJ v Kisovcu

KiKi – na internetu Kikiwritings – je 22-letna kantavtorica iz Ljubljane. Svojo glasbo je prvič s svetom delila na festivalu Slovenska nota 2021, ko je s svojo pesmijo Punčka iz papirja dosegla drugo mesto. Od takrat naprej samostojno izdaja glasbo, ki jo sama opiše kot mešanico popa in folka z elementi elektronske in narodno-zabavne glasbe.

Sreda, 7. junij:

Približno 11. 45, Planet X, gledališka igra o podnebnih migracijah, Dvorana Mladinskega centra Zagorje ob Savi

Vabljeni k udeležbi na posebni izvedbi gledališke igre o podnebnih migracijah. Planet X je izkustvena gledališka igra, s katero se mladim skuša prikazati povezavo med podnebno krizo in migracijami. Igra je pripravljena za dijake Srednje šole Zagorje, vabljeni pa tudi drugi. ZA UDELEŽBO SO OBVEZNE PRIJAVE NA jani@mczos.si

 

*Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Spremljajte spletno stran, kjer bomo objavili morebitne spremembe.