22.09.2020 | Informator

SPREGOVORIMO O DEMENCI- ZMANJŠAJMO STIGMO

September je mesec Alzheimerjeve bolezni, ki ga obeležujejo različni dogodki in aktivnosti s ciljem ozaveščanja in zmanjšanje stigma o demenci.

Slogan letošnje kampanije je SPREGOVORIMO O DEMENCI- ZMANJŠAJMO STIGMO.

Cilj kampanje je pripeljati osebe s simptomi bolezni do pravočasne diagnoze, saj ima diagnozo le vsak četrti oboleli. Vsake 3 sekunde  na svetu zboli za demenco ena oseba. Na svetu je več kot 50 milijonov obolelih in v naslednjih 20-tih letih se bo število podvojilo.

V Zagorju so od januarja 2020 tri demenci prijazne točke- DPT kjer najdete ustrezne informacije in literaturo o bolezni. Ustanove kjer delujejo točke so: Mladinski center Zagorje ob Savi, Zdravstveni dom Zagorje ob Savi in Knjižnica Mileta Klopčiča.

V soboto 19. septembra je potekal v Ljubljani dogodek Sprehod za spomin. Zaradi skrbi za zdravje udeležencev je potekal v Narodni galeriji. Nagovor je imela predsednica Društva Spominčica gospa Štefanija L. Zlobec. Glasbeno kuliso pa so pripravili znani izvajalci Zoran Predin, Eva Černe in Omar Naber.

V Zagorju bomo v oktobru, če bodo zdravstvene razmere dopuščale, pripravili prvi Alzheimer Caffe z gostom predavateljem društva Spominčica. V istem mesecu bomo začeli z akcijo iskanja oseb, ki bi bili pripravljeni biti družabniki osebam z demenco, ki živijo v domačem okolju. Za vse prostovoljce bomo izvedli uvajalno usposabljanje pod strokovnim vodstvom društva Spominčica in jim nudili podporo v času družabništva. Več informacij bomo posredovali posameznim kandidatom na usposabljanju.

Vabimo posameznike, ki bi želeli postati družabniki osebi z demenco in ji s tem polepšali dan ali vsaj za par ur ter s tem razbremenili njihove svojce, se prijavite na naslov medgeneracijsko.sredisce@gmail.com

Komentiraj

  • Ime *
  • E-mail * (E-mail ne bo prikazan)
  • WWW