5 za vzgojo

Dragi starši, bodoči starši, tete, strici, skrbniki, babice, dedki, učitelji, vzgojitelji in vsi drugi, ki ste tako ali drugače povezani s področjem vzgoje, pozor!

Za vas, ki vam je mar za otrokov jutri, smo v Mladinskem centru Zagorje v sodelovanju z Društvom prijateljem  mladine Zagorje ob Savi in Zasavsko ljudsko univerzo, tudi v letošnjem šolskem letu  pripravili “5 za vzgojo – šolo za vse, ki vzgajate“.

5 za vzgojo je sklop predavanj, ki so namenjena vsem, ki vzgajajo. V petih mesecih se bo zvrstilo pet priznanih predavateljev, ki bodo v razmislek ponudili pet različnih tematik povezanih z vzgojnimi izzivi. Vsi predavatelji bodo skušali odgovoriti na vprašanje, kakšen je namen in smoter vzgoje v današnjem času. Ali se odrasli ob vzgajanju lahko kaj naučimo od otrok in mladostnikov? Ali vemo kateri napotki so pravi napotki? Obeta se nam pet zanimivih in predvsem poučnih večerov, zato vljudno vabljeni.

Vsa predavanja se bodo začela ob 18. uri, v dvorani PGD Zagorje.

Vstopnina za posamezno predavanje znaša 5 eur, poravnate pa jo pred dogodkom na kraju predavanja.

 

*********************************************************************************************************************

Predavanje dne 26.3.2020 je ODPOVEDANO!

 

26. marec 2020: Alenka Rebula: Podpora mlademu človeku v stiski

Alenka Rebula je diplomirala iz filozofije, psihološka smer. Dolgo let je poučevala psihologijo in pedagogiko, ukvarja se z esejistiko, literaturo, predavanji in delavnicami. Najbolj jo zanimajo otroštvo, psihologija telesa in odnosov ter kultura miru.

Ukvarja se pretežno z globinsko psihologijo ter z vprašanji vzgoje in izobraževanja, samovzgoje in družbene kritike. Leta 1999 je izdala knjigo Globine, ki so nas rodile. Gre za prvo delo v slovenskem kulturnem prostoru, ki se otroštva ne loteva z odtujenim analitičnim aparatom psihologije, pač pa se mu posveča, s senzibilnostostjo do otrokovega doživljajskega sveta, izključno z vidika doživljanja otroka od novorojenčka dalje. Delo je leta 2009 doživelo ponatis.

Leta 2007 je izdala uspešnico-priročnik za samovzgojo Blagor ženskam. Redno vodi tečaje in ima predavanja v Sloveniji in Avstriji. O samovzgoji pravi: »Ključno vprašanje kulture je po mojem mnenju ozaveščenje odnosa do otroštva, iz katerega raste osebna in skupna usoda. Samovzgoja odraslih pa je bistvenega pomena za civilizacijski premik od kulture duhovnega pomanjkanja in nasilja do kulture miru in duhovnega blagostanja.«

Je avtorica mnogih knjig: Globine, Blagor ženskam, Vera vase, Pristno praznični, Z lahkim korakom in v veri vase 2020 in drugih.

________________________________________________________________________________________________________

23. april 2020: Sanela Banović: Pomen dobre komunikacije in psihičnega zdravja v vsakdanjem življenju

Dr. Sanela Banović je diplomirala na Medicinski fakulteti v Sarajevu (Univerza v Sarajevu), od leta 2011 pa je zaposlena v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana na Kliničnem oddelku za gastroenterologijo. Redno se dodatno izobražuje in usposablja na področju psihologije in psihoterapije, med drugim je opravila večmesečne dopolnilne študije v ZDA, Nemčiji in Švici.

Svoje delo združuje z izobraževanji na področjih psihologije in psihoterapije, tradicionalne kitajske medicine ter drugih povezanih ved. Zanima jo vpliv sreče in zadovoljstva v življenju na psiho-fizično zdravje in hormonsko ravnovesje v telesu. Želi, da bi ljudje uzavestili pomen stremenja k pozitivnem načinu razmišljanja, zadovoljstvu, druženja in dotikov, spolnosti in gibanja, za kar pa se je potrebno naučiti skrbno poslušati samega sebe. Njena največja strast je govoriti o emocionalnih možganih.

Zase pravi, da je mlada zdravnica in vesela oseba, ki svobodno govori o pomembnosti objemov in seksa v vsakdanjem življenju. Uživa v hoji po slovenskih hribih, večurnem klepetu z dobro prijateljico in se pogosto naključno objema. Njena želja je motivirati ljudi in njihovo domišljijo, da se dotaknejo endorfinov okrog nas.

__________________________________________________________________________________

PRETEKLA PREDAVANJA

28. november 2019: Nina Babič: Živeti z najstnikom – dileme in konflikti

Nina Babič je univ. dipl. psihologinja. Dela kot šolska svetovalna delavka na OŠ in izvaja dodatno strokovno pomoč za učence s čustveno vedenjskimi težavami in psihološkimi stiskami.Na ZPM Maribor je že vrsto let pedagoška vodja letovanja, kjer se trudi opremljati otroke in mladostnike z vrednotami, ki krepijo njihovo samospoštovanje in spoštovanje različnosti drugih. Sodeluje tudi pri izobraževanjih za TOM telefon, otroški parlament in pri usposabljanju prostovoljcev. Kot voditeljici seminarjev Familylab Slovenija so ji najbližje najstniki, veliko pa dela tudi s strokovnimi delavci in starši.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

30. januar 2020: Miha Kramli: Prednosti in pasti sodobne tehnologije

Miha Kramli je psihoterapevt, strokovnjak za kemične in nekemične odvisnosti, predvsem za odvisnosti od novih tehnologij, kot so mobilni telefoni, internet in računalniške igre.Je tudi vodja ambulante za zasvojenost v novogoriškem zdravstvenem domu. Podiplomski študij iz družinske dinamike je opravil na medicinski fakulteti v Ljubljani, specializacijo iz nekemičnih odvisnosti pa v ZDA.

________________________________________________________________________________________________________________________________

27. februar 2020: Željko Ćurić: Tišina in ignoriranje – past slovenske vzgoje

Dr. Željko Ćurić je zdravnik, psihiater, predavatelj, soustanovitelj in direktor projektov v podjetju OK Consulting, kjer se ukvarjajo s svetovanjem skupinam in podjetjem na področju vodenja ljudi, komunikacije, reševanja konfliktov, pogajanj in sprejemanja odločitev.

Ko se je pred dvajsetimi leti iz Dubrovnika preselil v Slovenijo, je bilo prvo pravilo komuniciranja pri Slovencih, da je molk zlato, in če molči, desetim odgovori. Profesionalno se je ukvarjal z iskanjem vzrokov za visoko stopnjo samomorilnosti v Sloveniji in prišel do zaključka, da se prav v tišini, ki jo pregovorno poveličujemo, skriva povod za to patološko ravnanje.

Njegovo delovno področje obsega individualna in skupinska svetovanja, izobraževanja, usposabljanja in treninge na področju poslovne in športne psihologije ter psihoterapije. Željko svetuje tudi Specialni enoti Policije pri zahtevnih pogajanjih v kriznih situacijah.

Željko je na osnovi nominacije udeležencev njegovih delavnic prejel priznanje TOP 10 predavateljev.