Zaključna prireditev Prostovoljec leta 2018

11. junija je na Brdu pri Kranju potekala zaključna prireditev natečaja Prostovoljec leta za leto 2018, ki ga organizira Mladinski svet Slovenije. V Mladinskem centeru Zagorje smo na natečaj prijavili našo prostovoljko Piko Zakonšek, ki je za sodelovanje na natečaju prejela priznanje. Pika je srednješolka, ki ima poleg vseh šolskih tudi veliko obšolskih obveznosti. Pri delu je zelo odgovorna, resna, delo opravlja suvereno in samozavestno ter uspešno prepoznava učinke dela. S svojo angažiranostjo je zgled prijateljem in vrstnikom, s svojim delom pa veliko prispeva k lokalni skupnosti ter samemu delovanju Mladinskega centra Zagorje. Poleg vsega ostalega prostovoljskega dela je s svojo prijateljico, Laro Hribar, dobila idejo o dogodkih z naslovom »Pravljična zabava«, kjer bi z otroki brali pravljice in ustvarjali skupaj na temo pravljic, ki so jih prebrali. Idejo sta pripeljali do realizacije, saj dogodke sedaj mesečno izvajata v Mladinskem centru Zagorje. Pri tem se samostojno pripravita na svoje delo. Pika o samem prostovoljstvu, dogodku in svojih občutkih pove:

»Pred nekaj meseci so mi iz Mladinskega centra Zagorje ob Savi (MC ZOS) sporočili, da so me prijavili na natečaj »Naj prostovoljec 2018«, saj sem v preteklem letu kot prostovoljka opravila veliko prostovoljnih ur pri izvedbi različnih dogodkov in delavnic. Sprva sem bila zelo začudena, saj nisem mogla verjeti, da so izmed vseh prostovoljcev, ki so sodelovali v okviru MC ZOS predlagali prav mene.

Teden dni pred svečanim dogodkom sem po pošti prejela uradno vabilo Protokola Republike Slovenije za udeležbo na svečanem dogodku. V torek, 11. 6. 2019, sem se skupaj z mladinskimi delavkami Nino, Tino in Janjo iz MC ZOS udeležila zaključnega dogodka za natečaj Naj prostovoljec 2018 v Kongresnem centru Brdo. Na svečanem dogodku, ki je potekal pod pokroviteljstvom predsednika republike, g. Boruta Pahorja, so se zbrali prostovoljci iz vse Slovenije. Bilo je zares impresivno, ko na enem mestu vidiš vse tiste prostovoljce, mladost, energijo…

Ob tem razmišljam, da so možnosti za različne oblike prostovoljstva neizmerne. Na žalost se premalo mladih vključuje v prostovoljne aktivnosti in se ne zavedajo, katere možnosti ti tovrstno udejstvovanje ponudi. Večini mojih vrstnikov so v teh letih pomembnejše druge stvari. Šele ko izkusiš podobne izkušnje, opaziš, kako pomembne so za tvoje življenje.

V MC ZOS sem aktivna že dobri dve leti in vsakič se naučim nekaj novega. Meni osebno prostovoljstvo pomeni veliko: je vir neformalnega znanja, ki ga v šoli ne morem pridobiti, s prostovoljstvom pridobivam nove izkušnje, pletejo se nove prijateljske vezi, pomaga pri vključevanju v družbo. Je skupek raznolikih izkušenj, ki so pomembna popotnica  v življenju,   vsaka od njih ti v življenju pomaga na drugačen način in ga pisano obarva. Dve leti nazaj si nisem mislila, da me bo prostovoljstvo poneslo tako daleč.

Res je, da pri prostovoljstvu vlagaš veliko svoje energije in svojega prostega časa, a to kar dobiš v zameno, je vredno ogromno. V prvem hipu največkrat tega niti ne zaznaš, ko pa se čez čas ozreš nazaj ugotoviš, da si napredoval v svojem osebnostnem razvoju, da si spoznal mnogo zanimivih ljudi, da so tudi v drugih državah EU mladi, ki razmišljajo podobno kot ti, da jih zanimajo iste stvari. Zavedam se, da sem s svojim prostovoljstvom šele v začetnem obdobju in da so pred menoj še mnoge izkušnje, ki se jih že vnaprej veselim. Tovrstno izkušnjo res priporočam vsem mladim.«

V Mladinskem centru Zagorje smo veseli in ponosni, da je Pika del naše ekipe in ji čestitamo za vse dosedanje dosežke ter ji želimo srečno na poti, ki si jo ustvarja!