21.03.2019 | Informator, Projekt, Znanja

5 za vzgojo – ODPOVEDANO

Dragi starši, bodoči starši, tete, strici, skrbniki, babice, dedki, učitelji, vzgojitelji in vsi drugi, ki ste tako ali drugače povezani s področjem vzgoje, pozor!

Za vas, ki vam je mar za otrokov jutri, smo v Mladinskem centru Zagorje v letošnjem šolskem letu prvič, s pomočjo in podporo kolegov iz e-Centra v Novi Gorici, pripravili “5 za vzgojo – šolo za vse, ki vzgajate“.

5 za vzgojo je sklop predavanj, ki so namenjena vsem, ki vzgajajo. V petih mesecih se bo zvrstilo pet priznanih predavateljev, ki bodo v razmislek ponudili pet različnih tematik povezanih z vzgojnimi izzivi. Vsi predavatelji bodo skušali odgovoriti na vprašanje, kakšen je namen in smoter vzgoje v današnjem času. Ali se odrasli ob vzgajanju lahko kaj naučimo od otrok in mladostnikov? Ali vemo kateri napotki so pravi napotki? Obeta se nam pet zanimivih in predvsem poučnih večerov, zato vljudno vabljeni.

Vstopnina za posamezno predavanje znaša 5 eur, poravnate pa jo pred dogodkom na kraju predavanja.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

OBVEŠČAMO, DA ZADNJE PREDAVANJE 21.3. 2019 ODPADE!

______________________________________________________________________________________________________________________________________

21. 3. 2019: Viljem Ščuka: Rajsko otroštvo – peklensko mladostništvo – ODPOVEDANO

 Viljem Ščuka je šolski zdravnik in psihoterapevt z dolgoletnimi izkušnjami. Zadnjih dvajset let raziskuje pri otrocih, mladini in odraslih značilnosti v odzivanju, ki jih povzroča sodobni način življenja (čustvene in vedenjske motnje, psihosomatske težave, hiperkinetično motnjo – ADHD) in je s tem namenom pred leti ustanovil Šolo osebnosti, ki deluje kot preventivno usmerjena izobraževalna in svetovalna ustanova.

__________________________________________________________________________________

PRETEKLA PREDAVANJA

25. 10. 2018: Manca Košir: Bodi sprememba, ki jo pričakuješ od svojih otrok

Manca Košir je slovenska novinarka, publicistka in intelektualka. Leta 1969 je na Pedagoški akademiji v Ljubljani diplomirala iz matematike in fizike, leta 1975 na FSPN iz novinarstva, leta 1979 je magistrirala iz socioloških znanosti, 1987 pa je na Filozofski fakulteti v Zagrebu doktorirala na področju filoloških znanosti.

Kot novinarka je delala pri tedniku ITD (1973-1976) ter Teleksu (1979-1980); od ustanovitve 1982 do 2000 je bila članica uredništva Nove revije. Leta 1982 pa se je zaposlila na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, sprva kot asistentka, od 1993 dalje ima naziv izredna profesorica novinarstva. Vrsto let je bila predstojnica katedre za novinarstvo. Konec 90. let prejšnjega stoletja je skupaj z Andragoškim centrom Slovenije ustanovila študijske krožke Beremo z Manco Košir. Po upokojitvi leta 2005 je dejavna pri Hospicu, društvu za pomoč umirajočim in njihovim svojcem, postala je glasnica Krilc, tj. obdarovanja v humanitarne namene in ambasadorka šolskih ekovrtov. Ima dve odrasli hčeri in tri vnuke.

Manca, avtorica mnogih knjig, zadnja izmed njih je Iz trebuha in neba, črpa vsebine iz bogatih življenjskih izkušenj z vsemi vzponi in padci, ki ji jih je življenje prineslo.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

21. 11. 2018: Borut Kožuh: Kako vzgojiti motiviranega otroka

Borut Kožuh je trideset in nekaj let  v celoti namenil delu z mladino. Začel je kot učitelj in vzgojitelj v Vzgojnem zavodu Logatec, nadaljeval kot svetovalec družinam in mladostnikom na Centru za socialno delo Ljubljana Center in Centru za pomoč mladim in sklenil v Mladinskem domu Jarše. V Mladinskem domu Jarše je bil 20 let ravnatelj in vmes ustanovil Produkcijsko šolo, trenutno pa tam dela kot vzgojitelj v stanovanjski skupini.

Kot avtor ali soavtor je podpisan pod pamflet O drogah tudi tako, Če te stiska stiska u Lublan in vzgojni priročnik Mala knjiga za velike starše. V največje veselje pri delu z mladimi mu je bilo delo v Mladinskih delavnicah (Društvo za preventivno delo, s katerim še vedno sodeluje) in Treningu socialnih veščin (ki še poteka na Centru za pomoč mladim), kar se dela s starši in učitelji tiče, pa je za njim stotine seminarjev in predavanj na različne vzgojne teme.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

24. 1. 2019: Leonida in Albert Mrgole: Izštekani najstniki in starši, ki štekajo 

Predavatelja, Leonida in dr. Albert Mrgole, starša štirih odraslih otrok, ki preko 15 let delujeta v psihoterapevtski praksi, bosta na konkretnih zgodbah in primerih pokazala, kako ohraniti stik z otroki v težkih situacijah. V svoji praksi sta spoznala, da je stik z otrokom ključ do povezanosti, komunikacije in motiviranosti za delovanje otrok na vseh področjih, tudi na šolskem področju. Čar njunih predavanj so konkretne in uporabne zgodbe iz življenja, ki prinašajo staršem uporabna sporočila.

Sta avtorja vzgojne uspešnice Izštekani najstniki in starši, ki štekajo. To je knjiga, ki postaja obvezno branje za starše vseh otrok.

Njune brezplačne delavnice v Kamniku pod imenom Okrepčevalnica za starše so vedno množično obiskane. Prav tako daljši in krajši treningi za starše: Vzgoja brez strahu, Modri ključ, Uspešna komunikacija z najstniki, Vzorci – močnejši od genov, Kako postavljati meje in druge.

_____________________________________________________________________________________

21. 2. 2019: Ana Nuša Kern: Od žrtvovanja do odgovornosti 

Ana Nuša Kern je po poklicu profesorica zgodovine, ki je v svojem času poučevala v osnovni šoli, nekaj časa delala na Zavodu za šolstvo in šport. Svojo službeno pot je nadaljevala kot pomočnica na Gimnaziji Rudolfa Maistra. V devetdesetih leti je bila ekspert za zgodovino pri Svetu Evrope, napisala je nekaj delovnih zvezkov za zgodovino in bila soavtorica učbenika. Leta 1997 je postala ravnateljica OŠ Preserje pri Radomljah.

Je inštruktorica Teorije izbire, specializirana za delo s šolami po merilih Glasserjeve kakovostne šole (dalje GKŠ), postaja strokovnjak v negospodovalnem vodenju in uživa v svojem delu.

Komentiraj

  • Ime *
  • E-mail * (E-mail ne bo prikazan)
  • WWW