07.10.2017 | Informator

Menjalni krog

Pričela se je tudi koledarska jesen in napočil je čas pobiranja pridelkov na naših vrtovih. Imaš doma kakšne zelenjave preveč, potrebuješ pa kakšno drugo? Načrtuješ pripravo ozimnice, pa ti manjka kakšna stvar? Ker se je poletje že prevesilo v jesen, bomo menjali tudi stvari iz domače shrambe, ki ste jih pripravili za zimo.

Pridruži se nam prvo soboto v oktobru, 7.10., od 9:00 dalje pred zagorsko tržnico, kjer bo potekal oktobrski Menjalni krog.

Na Menjalni krog pa lahko prinesete tudi oblačila, ki vam morda niso več všeč, komu drugemu pa bi še lahko prišla prav. Ter vse ostale ostale dobrine.

Menjalni krog Zasavja je lokalni menjalni sistem (LETS – Local exange trading system), katerega namen je vzpostaviti uravnoteženo odprto skupnost za medsebojno izmenjavo dobrin, storitev ter medsosedsko pomoč.

Pri izmenjavi dobrin in storitev si pomagamo z LETS kuponom, imenovanim “kuolm”. Tako si posamezniki izmenjajo dobrine ali storitve s tretjo osebo. Dogovorjena je tudi vrednost dobrine in ure storitve (5 kuolmov za 1 uro – sprehajanje psa, pomoč pri učenju…).