01.06.2017 | Informator

Fotografska razstava Foto društva Goga

Ko se srečata preteklost in sedanjost

unnamed

Analogna fotografija, to je še tista, na »film«, ni stvar pozabe temveč nekaj, kar je potrebno spoštovati in negovati. Večinoma so vsi veliki umetniki, tudi naši sodobniki, pričeli z delom na negativu oziroma pozitivu – diasu. In vse je začaral vonj razvijalca ter fiksirja, vsi so merili temperaturo in sekunde. Film je štel največ šestintrideset posnetkov in po domače, nisi smel zamočiti.

Sedanja tehnologija pa je nekaj povsem drugega. Digitalni zajem motivov, praktično neomejeno število posnetkov in takojšen predogled ter računalniška obdelava.

Romantika je vsekakor na strani analogne fotografije in spomin na te čase obujamo z ustvarjanjem po stari recepturi. Foto kamere brez avtomatskega ostrenja, ročno merjenje svetlobe, vse pa temelji na odločitvah fotografa, nič ni prepuščeno pametnim napravam. Vsaka motivika zahteva svoj tip filma in kar še dodatno popestri ustvarjanje, filmov posnetih do sredine preprosto ne moreš zamenjati. In jih uporabiti kdaj drugič. Posneti filmi se nato kopajo v razvijalcu in fiksirju, izpirajo in sušijo. Povečevalnik pa lepo projicira motive na foto papir… Rezultat pa je tisto, kar je vredno počakati.

In vsi ti rezultati bodo prikazani na razstavi Foto društva Goga, katere otvoritev bo v četrtek, 1. junija 2017, ob 18:00 v Mladinskem centru ZoS.

Razstava bo potekala v sklopu 15. mednarodnega festivala uprizoritvenih umetnosti Rdeči revirji. Projekt sofinancira Javni sklad za kulturne dejavnosti.

FD-GOGArr-logo
MCZOS