16.05.2017 | Informator

AEQ Klinična somatika

V torek, 16. maja 2017, bo ob 19:00 v Mladinskem centru Zagorje ob Savi potekala delavnica AEQ klinične somatike. Delavnico bo vodila Jasmina Rome Rodić.

Delavnica je brezplačna, zaželeni pa so prostovoljni prispevki namenjeni izvajalki.

Na dogodek zbiramo obvezne predhodne prijave na: info@mczos.si.

4444

Sodoben način življenja, z veliko naglice in stresa, močno vpliva na naše počutje in zdravje. Želja po uspehu v službi in šoli, skrbi, ali si bomo zagotovili zadosti sredstev za dobro življenje, čustveni pretresi ob vseh teh dogodkih, nezadovoljstvo v odnosih,…ter hitrost dogajanja, življenja, nas silijo v to, da nismo več prisotni v trenutku, ampak raje načrtujemo prihodnost ali pa smo z mislimi v preteklosti. Naše delovanje v veliki meri vodi podzavest, ne zavedamo se svojih gibov, drže, odzivi na okolico so v glavnem refleksni.

Izgubili smo stik sami s seboj. Vse bolj se izraža senzorno-motorna amnezija, ko ne čutimo več določenih sklopov mišic, ne vemo, da so mišice v stalni zakrčenosti, oziroma mišic sploh ne znamo več podaljšati in sprostiti. In ker tega nismo več sposobni, ostanejo mišice napete tudi ko počivamo, spimo. Tako napete mišice pa pričnejo boleti, ves čas smo togi in zakrčeni, zato postanemo kronično utrujeni in brezvoljni, zmanjša se nam imunska odpornost. Takšno stanje vodi v najrazličnejše kronične okvare od skolioze, spondiloze in hernij, išijasa, kalcinacij, migren.

Zavedati se moramo, da smo si takšno stanje ustvarili sami, zato lahko to stanje tudi sami popravimo. Rešitev nam ponuja AEQ klinična somatikaTM. Vaje, ki jih izvajamo zelo počasi in zelo pozorno nam omogočajo, da se ustavimo v tem norem hitenju, ponovno pričnemo razmišljati kako se gibamo, kako lahko nek gib pravilneje in učinkoviteje izvedemo. S tem počasi odpravljamo senzorno-motorično amnezijo  in vračamo nadzor nad mišicami, v gibanje vnašamo red in usklajenost delovanja mišic, ki se krčijo in daljšajo. Vzeti si moramo čas, da sploh opazimo, kako nekaj počnemo. Šele ko vidimo, kaj in kako nekaj delamo, lahko to tudi spremenimo. Posledica pa je odprava bolečin in utrujenosti, neovirano gibanje in izboljšanje stanja kroničnih poškodb. Redno izvajanje vaj izboljša tudi dihanje, ravnotežje, držo, počutje.

Na predavanju bom predstavila filozofijo AEQ klinične somatikeTM, pogovorili se bomo o izzivih sodobnega časa, neredu in senzorno motorični amneziji, bolečini in njenem pomenu ter o AEQ somatskih vajah.

51Izvaja: Jasmina Rome Rodić, učiteljica somatskih gibov po AEQ metodi, 1. stopnje