Mladinski center Zagorje ob Savi prejel pomembno evropsko nagrado

Evropska pisarna Eurodesk* je objavila zmagovalce Eurodeskovih nagrad na področju informiranja. Nagrade so bile izbrane v štirih kategorijah. Med nagrajenci je tudi Mladinski center Zagorje s projektom Under The Same Sun.

14826323_10210577771941260_1271104330_n

Under The Same Sun je projekt treh mladih prostovoljcev – Vivi z Madžarske ter Diega in Shas iz Španije, ki so opravljali Evropsko prostovoljno službo v Sloveniji. Vivi je EVS opravljala v Mladinskem centru Zagorje, Diego v Mladinskem centru Velenje, Shas pa v Mladinskem centru Trbovlje.

Kot zaključek svojega EVS projekta so se skupaj odpravili na avtoštop od Zagorja ob Savi do Amsterdama. Z uporabo avtoštopa so do svojega cilja, Nizozemske, v 16- ih dneh prečkali 5 držav in obiskali 11 večjih evropskih mest. Na svoji poti niso za prevoz in nastanitev porabili skoraj nič denarja. Prenočišča so poiskali z uporabo socialne mreže »couchsurfing«, s katero ljudje nudijo brezplačno prenočišče tujcem in turistom. Za prehrano so na dan zapravili manj kot 5 €. Vse dogodivščine na svoji poti so tudi dokumentirali in predstavili v video posnetku.

Njihov projekt je imel tri glavne cilje. Dokazati so želeli, da potovanja ni nujno draga in nedosegljiva stvar, krepiti zaupanje v svet in promovirati program EVS. Na svoji poti so izvedli pet predstavitev na Dunaju, v Bratislavi, Pragi in Berlinu in spodbudili mlade, da izkoristijo in zaživijo to priložnost.

14876302_10210577805262093_1662618980_o

Evropska pisarna Eurodesk je prepoznala pomen projekta Under The Same Sun za promocijo EVS-a in projektu podelila posebno nagrado žirije na področju informiranja. Nagrade so podelili 26. oktobra 2016 na srečanju Eurodesk multiplikatorjev v Trstu.

*Eurodesk je infoservis Evropske komisije, namenjen mladim in tistim, ki z njimi delajo. Ponuja informacije o evropskih priložnostih za mlade na področjih mobilnosti, aktivne participacije mladih v družbi in aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti ter inovativnosti mladih.

eu-flag-erasmus-_vect_pos2