16.09.2013 | Informator, Projekt

Varne točke za nenasilje med otroki

Zajeta slikaOtroci in mladostniki se pogosto znajdejo v situacijah, ki jim sami niso kos. Nezaupanje, neznanje predvsem pa neizkušenost so dejavniki, ki vplivajo na veliko izpostavljenost nevarnostim vsakdanjega življenja. Rezultati ankete, ki jo je izvedel Mladinski center Zagorje ob Savi med več kot dvestotimi osnovnošolci, so glavni razlog, da se Občina Zagorje vključuje v projekt Otrokom prijazno Unicefovo mesto, znotraj katerega bo Mladinski center Zagorje ob Savi izvajal program Varne točke.

Namen programa je zagotoviti varnejše okolje za otroke in mladostnike. Z varnimi točkami mladim omogočimo, da se po pomoč zatečejo v trenutku, ko jo potrebujejo in na mesto, kjer ni takoj vidno, da so pomoč iskali (s tem se izognemo stigmatizaciji). Cilj varne točke je, da blaži otrokovo trenutno stisko in ga napoti do drugih organizacij, če je le-to potrebno. Otrokom in mladostnikom točke nudijo psihološko oporo, njihov namen pa je nenazadnje okrepiti povezavo med vsemi družbenimi akterji, ki vplivajo na varnost v mestu.

Projekt Varne točke bo prispeval k večji varnosti otrok in mladostnikov na poti v šolo in iz nje ter tekom projekta z raznimi delavnicami in predavanji na temo nasilja poučeval mlade, da bodo zmožni prepoznati nasilje, sebe kot žrtev ali izvajalca ter se ga naučili preprečiti.

Unicef bo vse prostovoljce, ki bodo aktivni na omenjenih točkah ustrezno izobrazil, saj bodo ti v prvem stiku z »žrtvami« ter vezni člen z institucijami, ki bodo nudile nadaljnjo pomoč. Analiza ankete, ki so jo izvedli na treh osnovnih šolah v občini Zagorje, je pokazala, da se večina otrok počuti najbolj ogrožene na šolskih poteh, zato so tudi točke locirane v bližini teh poti. Varnih točk je tako v Zagorju sedem in po dve v Kisovcu ter na Izlakah.

V Mladinskem centru Zagorje ob Savi se zavedamo, da z vzpostavitvijo varnih točk ne bodo odstranili nevarnosti, ki prežijo na otroke in mladostnike, upamo pa, da se bodo zaradi boljše dostopnosti in nevtralnega okolja mladi opogumili in o nasilju spregovorili.

Komentiraj

  • Ime *
  • E-mail * (E-mail ne bo prikazan)
  • WWW