Delavnica CAPOEIRE – Brazilske borilne veščine


SKUPINA CAPOEIRA TRADIÇÃO BAIANA  vabi na delavnico capoeire, brazilske borilne veščine, ki bo to soboto, 7. maja od 13. do 16. ure v telovadnici OŠ Ivan Kavčič (Izlake).

CAPOEIRA

Sama razlaga capoeire ni prav preprosta. Capoeira je ples, je borba, je igra, je petje, je glasba, je kultura, je življenje in je modrost. V celoti jo težko pojasnimo, saj njene različne vidike spoznamo med vadbo. Njen izvor sega v čas suženjstva oz. portugalske kolonizacije Brazilije (16. stoletje), razvili pa so jo afriški sužnji v svojem boju za svobodo. V svet so jo ponesli brazilski mojstri, ki danes širijo svoje znanje in kulturo izven meja Brazilije. Primerna je za vse tipe ljudi, ne glede na starost, spol, poreklo in fizično pripravljenost.

Capoeira ne vzpodbuja nasilja, a nam pomaga, da se soočimo s svojo agresivnostjo, jo nadzorujemo, pretvorimo in izrazimo na konstruktiven način. Primerna je za vse tipe ljudi, ne glede na starost, spol, poreklo in fizično pripravljenost.

TRENING CAPOEIRE

Prepričanje, da je za obisk treninga capoeire potrebna dobra fizična pripravljenost, ni najbolj na mestu. Capoeira je primerna za vse tipe ljudi, ne glede na starost, spol, poreklo in predhodno fizično pripravljenost.

Med treningi capoeire se seznanimo z osnovnimi gibi, tehnikami napada, obrambe in akrobacij.  Spoznamo se tudi s tradicionalno glasbo, naučimo se petja in igranja na različna glasbila. Tekom treningov pa dobimo vpogled tudi v zgodovino capoeire, njeno kulturno in sociološko vlogo, ki jo je odigrala na brazilskih tleh.

Trening capoeire razvija naše motorične sposobnosti, koordinacijo, hitrost gibanja, gibkost telesa itd.

S capoeiro spoznamo svoje telo in njegove omejitve, ki pa jih z nekaj volje presežemo. Capoeira spodbuja občutek za ritem, dopušča nam lastno izražanje in kreativnost.

O DELAVNICI

Delavnico bo vodil mojster Ubaldo Alegria, brazilec, ki se s capoeiro ukvarja že več kot dve desetletji.

Delavnica je primerna za začetnike, ki se bodo prvič srečali s to športno disciplino.

Več o capoeiri si lahko preberete  na spletni strani: http://www.capoeiratb.si/capoeira.html

Cena delavnice: 20 €

Prijava do petka, 6. maja na capoeiratb@gmail.com

Delavnico bomo izvedli, če bo vsaj 10 prijavljenih.