Brcnimo rasizem #4

FOTO: Tomaž Zupan (www.zupan.pro)

FOTO: Tomaž Zupan (www.zupan.pro)

Približuje se oktober ter s tem že četrta edicija nogometnega turnirja »Brcnimo rasizem!« v Zagorju. Turnir bo potekal v soboto, 3. oktobra, od 13. ure dalje v organizaciji Mladinskega centra Zagorje ter lokalne anarhistične skupine O.S.A. Zasavje. Poleg nogometnega turnirja v soboto, bo dan pred tem potekal tudi uradni žreb s spremljevalnim programom.

Projekt, ki se je pričel v letu 2012, se je v zadnjem letu razširil tudi v nekatera preostala mesta. Vzporedno z lanskim turnirjem je potekal tudi dogodek v Ormožu, spomladi pa še v Trbovljah in Ljubljani, kjer smo bili priča najštevilčnejšemu turnirju do sedaj.

Namen turnirjev »Brcnimo rasizem!« je kolektivno zavrniti sovraštvo in izključevanja, rušiti stereotipe in graditi odprte skupnosti, ki temeljijo na medsebojni solidarnosti ter v katerih je drugačnost sprejeta, cenjena in enakopravna. Gre za odprte prostore, ki zavračajo rasizem, seksizem, homofobijo, nacionalizem in vse druge oblike diskriminacije tako v lokalnem okolju kakor tudi širše.

V Evropi trenutno poteka vojna proti migrantom. Vse več držav članic Evropske unije sprejema ukrepe, ki ne sežejo dlje od grajenja zidov in postavljanja bodečih žic ter s tem krepljenja represije in vse večjega omejevanja gibanja. Ljudi, ki se umikajo z območij devastacije, se skozi medije in uradno politiko predstavlja kot naravno katastrofo, njihova demonizacija pa služi delitvi ljudi ter napaja strah, ksenofobijo in rasizem. Sovraštvo in strah sta zagotovo najlažja odgovora na situacijo, vendar gre pri tem za nepoznavanje, zato je v boju za odprto in strpno družbo pomembno, da v praksi pokažemo, kaj zares te neznanke pomenijo. Za to obstaja več različnih poti in možnosti, ena izmed njih pa je tudi nogomet.

V nogometu ne obstaja individualni uspeh, ki bi ga lahko ločili od celotnega moštva, temveč je potrebno za to delo celotne ekipe. Turnir v malem nogometu je tako priložnost za druženje in rekreacijo, hkrati pa mu lahko dodamo tudi novo dimenzijo in z njim opozorimo na navidez male in nepomembne stvari, ki še kako vplivajo na družbeno klimo in posledično na življenja nas vseh.

Zavračamo ideje navidezne varnosti, ki se napaja v rasizmu in strahu. Nočemo živeti v svetu, obdanem z bodečimi žicami in zidovi v glavah! Migranti so nam pokazali, da meje lahko padejo. Izkoristimo to okno priložnosti in si drznimo misliti svobodo gibanja in bivanja.

 

Porušimo zidove sovraštva, zgradimo mostove prijateljstva!

————————————-

– Pravila igranja bodo objavljena v prihodnjih dneh.

– Uradni žreb bo potekal v petek, 2.oktobra.

– Ekipe bodo razporejene v 4 skupine po 3 ekipe, v nadaljevanje napreduje prvouvrščena ekipa.

– Ekipa mora šteti vsaj 4 igralce + vratar.

– Posamezna tekma traja 2 x 10 min, finale pa 2 x 15 min.

– Pokal za prve tri ekipe, najboljšega strelca ter vratarja.

– Priznanja za vse sodelujoče ekipe.

– Na turnirju bo poskrbljeno za brezalkoholno osvežitev in vegetarijanski topli obrok.

– Ekipe naprošamo, da so na prizorišču vsaj pol ure pred njihovo prvo tekmo.

***PRIJAVE***

se odpirajo z današnjim dnem, 15. september, ter trajajo do zapolnitve mest. Zaradi logistike je število prijavljenih ekip letos ponovno omejeno na maksimalno 12! Zato svetujemo, da prijavo ekipe opravijo čimprej.

Svojo ekipo (vsaj 4+1) prijavite tako, da izpolnite PRIJAVNICO in jo posredujete na info@mczos.si.

 

SE VIDIMO!