Gostili smo prvo mednarodno mladinsko izmenjavo

DSC_0663Med 14. in 22. julijem je Mladinski center Zagorje gostil prvo mednarodno mladinsko izmenjavo- “Healthy’n’wealthy”. Tako za organizatorje kot tudi za večje število udeležencev izmenjave je bila izkušnja neprecenljiva.

Udeleženci, stari med 18 in 30 let, so v Zasavju preživeli izjemen teden, kjer so spoznavali zdrav način življenja ter med seboj delili izkušnje in znanja.

Vodja izmenjave, Urška Pavlovič (prostovoljka Mladinskega centra Zagorje), je o sami ideji izmenjave povedala: »Ko se mi je porodila ideja o projektu Healthy’n’wealthy, sem bila v procesu spreminjanja svoje miselnosti o zdravju, načinu prehranjevanja, nasploh o zdravem slogu življenja. Veliko sem brala, poslušala, gledala, opazovala, spreminjala dieto… Po vsem tem sem se vsekakor počutila neprimerljivo bolje. Ugotovila sem, da je skrb za svoje zdravje nedokončan proces, ki ga vseskozi spremlja sledenje principom zdravega načina življenja, prehranjevanja, gibanja. To idejo sem želela deliti tudi z mladimi iz tujine.«

V sklopu mednarodne izmenjave v Zagorju so udeleženci pripravili tudi dva javna dogodka- Igre brez meja (17. julija) ter Open mic (20. julija), aktivnosti celotne izmenjave pa so bile sicer namenjene ozaveščanju ter deljenju izkušenj in znanj o zdravem načinu življenja. Kaj vse so udeleženci ustvarjali tekom izmenjave, lahko preverite na tej povezavi.

Ob zaključku so udeleženci pripravili tudi kratek video in H’N’W zine – brošuro s kreativnimi prispevki, skozi katere so udeleženci izrazili svoje misli o zdravem načinu življenja.

In na kaj najprej pomislijo mladi Škoti, Poljaki, Hrvati, Ciprčani in Slovenci, ko slišijo besedno zvezo »Healthy’n’wealthy«?

Kiriakos s Cipra: »Živeti zdravo, jesti zdravo in delovati zdravo.«             

Hubert s Poljske: » Harmonija med mojimi mislimi in telesom.«

Adriana s Hrvaške: »Biti aktiven in skrbeti zase.«

Tina iz Slovenije: »Kombinacija zdravega načina življenja in vsakdanjih navad.«

Dan s Škotske: »Bistvo življenja.«

 

 

Mladinski center Zagorje (info@mczos.si)