FESTIVAL URBANE KULTURE 2014

fukpage

December je čas za Festival urbane kulture, ki bo letos potekal že sedmič. Festival urbane kulture ali krajše F.U.K. tudi letos organizirata Mladinski center Zagorje ob Savi in Kulturno umetniško društvo VoxHumana.  Med 16. in 20. decembrom boste lahko sprostili zavore in uresničili svoje odštekane ideje na brezplačnih delavnicah in dogodkih.

16.12.14 / 14:00 / Graffiti session

V torek bomo v veliki dvorani Mladinskega centra z grafiti polepšali še zadnjo steno – tisto, ki je po navadi za odrom. Zato bo tokratna grafitarska delavnica prav nekaj posebnega. Potekala bo pod taktirko Smuka in Časarja – fantov, ki imata za sabo že precej izkušenj. Na povezavi si lahko pogledaš, kako smo pred leti poslikali steno na igrišču Partizan Zagorje. Skiciraj – pripravi – nariši!

16.12.14 / 18:00 / Fotografska razstava Tomaža Zupana: Muzika v fotki

V Mali hali mladinskega centra bo svoje fotografije na ogled postavil mladi uspešni fotograf Tomaž Zupan. Gre za retrospektivo fotografij s koncertov zadnjih štirih let, ki so bili organizirani pod okriljem Mladinskega centra Zagorje ob Savi. Na več kot dvajset fotografijah se boste tako na lastne oči prepričali, če mu je res uspelo ujeti muziko v fotki.

Fotoaparat je Tomaža začel spremljati na vsakem koraku in fotografija je iz hobija prerasla v profesionalno pot. Tomaža pri svojem delu izzivajo neomejene možnosti dogajanja na omejenem prostoru, adrenalinska akcija, teren, gibanje. Reakcija. Kako ustvariti fotografijo, ki v sebi nosi trajen spomin, ji dati globino, stkati v njej zgodbo? In to v trenutku, ko dogodek nastane, ga ujeti. Popravnega izpita ni. Pri svojem delu se je osredotočil na HDR fotografijo, njegov osebni okus pa pripada črno-beli fotografiji. Zase pravi, da združuje nove tehnološke možnosti in večno klasiko. Do njegove spletne strani lahko dostopate tukaj, njegovo delo pa lahko spremljate tudi na družabnem omrežju Facebook.

17.12.14 / 16:00 / Urbani šport: Bmx & skate delavnica

BMX-arji in skejterji Zasavja, združite se! Pridružite se chillanju ob urbanih športih v Mladinskem centru Zagorje ob Savi. Se želiš prvič v življenju preizkusiti na BMX-u ali skejtu? Dobrodošli tudi začetniki in začetnice – starostne omejitve ni! Mentorji te bodo naučili najbolj kul trike, kot sta “ollie” in “bunnyhop”. Štartamo v sredo ob 16. uri na dvorišču pred Mladinskim centrom. Zmotil nas ne bo niti dež niti sneg – v primeru slabega vremena bomo okupirali hodnike Mladinskega centra.

17.12.14 / 19:30 / Male zgodbe – velike spremembe

Brca v rit? Injekcija motivacije? Doza navdiha? Recite temu, kakor želite, ampak mi verjamemo, da vsakdo izmed nas kdaj potrebuje malce pomoči, da stvari stečejo. Ekipa PUNKT-a v sodelovanju z Mladinskim centrom Zagorje ob Savi s ponosom predstavlja novo serijo mesečnih dogodkov – Majhne zgodbe, velike spremembe. Po navdihu konceptov TED in Creative Mornings želimo z vami deliti najboljše govore, lekcije. Tokrat se bomo osredotočili na ULICO – obširna tema, kajne? Dobili bomo vpogled, kako lahko mestne ulice postanejo slikarsko platno za velike spremembe, ki se zgradijo od spodaj navzgor. Se vidimo!

18.12.14 / 15:00 / Urban reuse – delavnica ponovne uporabe

Urška in Maciek bosta z vami brskala po smeteh in vas naučila ponovne uporabe vsakdanjih odpadkov. Izdelovali bomo ogromne skulpture iz kartonov, plastenk, morda celo odpadne embalaže – pustite se presenetiti. Da pa ne bomo kreativni samo z odpadki, se bomo lotili tudi starega pohištva, ki kliče po prenovi. Za material bo poskrbljeno, potrebujemo samo tebe, tvojo ustvarjalnost in nore ideje! Vabljeni kreativci vseh generacij.

18.12.14 / 19:00 / Filmski večer: Street art

Prostovoljec Maciek s Poljske nam bo popestril četrtkov večer z zanimivimi filmi o ulični umetnosti. Vas zanima, kaj in kako ustvarjajo drugje po svetu? Bi se radi kaj novega naučili? Pridite in poglej, kako nam bo Maciek predstavil ulično umetnost, poleg tega pa mu boste lahko zastavili še kakšno vprašanje.

19.12.14 / 19:00 / Glasbeni eksperiment – JAM SESSION

Tokratni Jam session bo malo drugačen, predvsem pa obširnejši in zabavnejši, potekal bo namreč kar v treh različnih zvrsteh v treh različnih tematskih prostorih. AKUSTIKA bo potekala v MALI HALI, kjer se bomo posedli ob  “tabornem ognju” in uživali v ritmu akustičnih inštrumentov, odpeli kakšno taborniško, ljudsko ali pa celo romantično pesem,  ELEKTRONIKA  bo  zasedla DNEVNI CENTER,  kjer si bomo z seansami elektronskih inštrumentov  in efektov priigrali čarobno počutje ter očistili dušo in telo,  običajni ROCK&METAL pa se bo igral v GLASBENI VADNICI, kjer si lahko damo duška vsi ljubitelji težje in težke glasbe in se sprostijo skozi navite ojačevalce ter napete opne. 

Vabljeni ljubitelji glasbe vseh generacij, izkušeni in začetniki, vsi vokalisti, kitaristi, bobnarji, pa tudi poslušalci, da skupaj “užgemo” en res dober jam!

20.12.14 / 20:00 / Koncert UrbanMix

Letošnji F.U.K. zaključujemo s koncertom UrbanMix. Mešanica urbanih ritmov bo popestrila praznični december 2014. Na koncertu, ki bo potekal v veliki dvorani Mladinskega centra Zagorje ob Savi, bodo nastopili:

ŠPILR & ZINEDIN O.

BAJTA NICETREE

MRIGZ’N’GHET

Leto 2011 velja za prelomnico slovenskega hip hopa, kajti izid albuma »Mrigz ‘n’ Ghet Hitz« postavi novi mejnik domačega hip hop dogajanja. Njun skupni album je eden najboljših slovenskih hip-hop albumov, ki je po mnenju poznavalcev slovenskega hip-hopa označen kot “classic” Hip-Hop Album leta 2012 na Balkanu. Kljub zavidljivi lovoriki, fanta ne počivata, konec leta 2012 je izšel Ghetov mixtape “Ghet Banga Rap”, za katerega je posnel tudi video z naslovom “Z Bloka Snajper“!

Lansko leto je izšel album, ki sta ga Mrigo & Ghet izdala v sodelovanju z vodilnima predstavnikoma iz Maribora po imenu Emkej & Mito. Pod skupnim imenom Velebor so izdali album z naslovom “Božja Gamad”, ki je izšel pri založbi Wudisban Records.

S svojo glasbo ter edinstvenimi nastopi po vsej Sloveniji sta oboževalce hip hop glasbe zasvojila s svojim trdim in neizprosnim slogom. Oder sta si doslej delila že z množico hip hop legend, kot so ONYX, M.O.P., GZA (Wu Tang Clan) in DAS EFX.

KARMAKOMA

Naelektrena rock zasedba KARMAKOMA iz Krškega danes kot duet navdušuje z energičnimi nastopi, v začetku leta pa so nas kot trio pritegnili s prvencem Imagionation & Mechanical Metamorphoses. Karmakoma dokazujejo, da je tudi danes mogoče bit samosvoj in udaren. Kot pravita Enej in Benjamin, k temu precej pripomore neodvisnost v ustvarjanju ter »naredi sam« logika, kar je vedno bolj popularna praksa med kreativnimi glasbeniki. Ob odličnemu studijskemu prvencu so Karmakoma predvsem močna koncertna izkušnja, ki gradi na prvinski rock energiji in plesnih elektronskih ritmih.

 

Vljudno vabljeni!