Zaposlitveni klub Zagorje – z uspešnimi projekti do prvih zaposlitev

kola_-2Mladi iskalci zaposlitve dejavni v lokalnem okolju v okviru projekta Služba me ne išče

V Zagorju drugo leto zapored v Mladinskem centru Zagorje deluje Zaposlitveni klub v okviru projekta Služba me ne išče, ki ga izvaja Zavod Nefiks ob podpori znamke ORTO. Klub z 8 člani je namenjen razvijanju zaposljivosti mladih, pridobivanju kompetenc in iskanju novih priložnosti. Klub se lahko pohvali z eno redno zaposlitvijo, enim usposabljanjem na delovnem mestu ter dvema praksama.
Projekt Služba me ne išče žanje uspehe pri spodbujanju zaposlovanja mladih v lokalnem okolju, kjer delujejo zaposlitveni klubi: ti so ob Ljubljani in Mariboru prisotni tudi v Šentjurju in Vojniku, Gornji Radgoni in Zagorju ob Savi. Na novinarski konferenci, ki je potekala v sredo, 23.4.2014, v Mladinskem centru Zagorje, so zavidljive uspehe v Zagorju predstavile vodja tamkajšnjega zaposlitvenega kluba Tjaša Polc, vodja projekta Služba me ne išče Alenka Blazinšek in kadrovnica podjetja Si.mobil Ksenija Hudomalj.

Zaposlitveni klub Zagorje, v katerem se mladi sestajajo od novembra 2013, bo deloval do maja 2014.   Sestavlja ga 8 mladih iskalcev zaposlitve, ki se pod vodstvom Tjaše Polc sestajajo na tedenskih srečanjih v prostorih Mladinskega centra Zagorje ob Savi, s katerim tesno sodelujejo. V prvem delu projekta so se člani spoznali z aktivnim načinom iskanja zaposlitve in oblikovanjem prošenj ter življenjepisov, se udeležili različnih delavnic za pridobivanje kompetenc ter obiskali uspešna slovenska podjetja, kot sta Si.mobil in Mercator. V drugem delu projekta si bodo člani ob podpori Nefiksa poiskali svoje zaposlitvene mentorje. Končni cilj je, da čim več udeležencev kluba dobi delo.

Klub se lahko pohvali z eno redno zaposlitvijo, enim usposabljanjem na delovnem mestu ter dvema praksama. Dva udeleženca že sodelujeta s svojim mentorjem. Poleg dragocenih izkušenj, novega znanja in pridobljenih kompetenc pa so člani zagorskega zaposlitvenega kluba po besedah članice kluba Tine pridobili precej več: »Prepričana sem, da je zaposlitveni klub veliko pripomogel k moji zaposlitvi. Najpomembnejše pa je, da mi ni prinesel le zaposlitve, ampak tudi dobre prijatelje.«

Med največje uspehe zaposlitvenega kluba Zagorje spadajo:
•    Prvi zaposlitveni dogodek Karierni zmenki z delodajalci v Zasavju z 9 sodelujočimi delodajalci in 25 udeleženci, ki so spodbudili 1 redna zaposlitev na Si.mobilu in 1 redna zaposlitev na Osnovni šoli Ivana Kavčiča Izlake;
•    Redna zaposlitev članice kluba na Filozofski fakulteti, Univerza v Ljubljani;
•    Opravljanje prakse člana kluba na Srednji šoli Zagorje in članice na podružnični šoli OŠ Litija;
•    Uspešno izvedena »podjetna aktivnost« Aktivno 2-v-1, s katero so krepili podjetnost;
•    Opravljanje plačane prakse članice kluba na Si.mobil d.d.;
•    Usposabljanje na delovnem mestu članice v Kmetijski zadrugi Litija.
Zaposlitveni klub Zagorje je organiziral tudi dva Podjetna petka, v okviru katerih so mladi obiskali dve podjetji, kjer so spoznali naravo dela in delovne procese, se z zaposlenimi pogovorili o možnostih zaposlovanja in navezovali nove stike. Udeleženci so tako spoznali časopisna uredništva največje slovenske medijske hiše Krater Media in se seznanili s socialnim podjetništvom v sevniškem Zavodu KNOF, kjer so na interaktivni delavnici razvijali tudi svoje podjetniške ideje.

Klubovci nabirajo nove kompetence in nadgrajujejo svoje znanje tudi na delavnicah. Od novembra so tako v sodelovanju z MCZOS organizirali in se udeležili delavnice o pripravi prošnje, življenjepisa, in obnašanja na razgovoru, brusili svoje jezike na delavnici retorike in javnega nastopanja, spoznavali »coworking« in nove oblike dela, se naučili uspešnega komuniciranja in usvojili izdelavo preprostih spletnih strani. V okviru projekta Aktivno 2-v-1, s katerim so člani kluba predvsem krepili kompetenco podjetnosti, svoja znanja pa delili z drugimi in pridobivali nova, so članice kluba uspešno pripravile še delavnico izdelave naravnih mazil, trening obraza in delavnico o izdelavi eko pralnega praška.

Katarina Kuhar, članica Zaposlitvenega kluba Zagorje

FB: www.facebook.si/SluzbaMeNeIsce
S: www.talentiran.si
***
Zavod Nefiks iz Ljubljane ob podpori znamke ORTO v tem letu nadaljuje s projektom Služba me ne išče, s katerim mladim prek zaposlitvenih klubov pomaga pri razvoju njihove zaposljivosti. Projekt je bil v lanski sezoni zelo uspešen, saj je dosegel odličen odziv med mladimi, do dela pa je pomagal šestnajstim mladim. Letos zaposlitveni klubi potekajo od novembra 2013 do maja 2014 v Ljubljani, Mariboru, Gornji Radgoni, Zagorju ob Savi, skupen klub pa deluje v Vojniku in Šentjurju.