Je diploma res samo še za okras?

DSC_0363Teden je naokoli, z njim pa tudi drugo srečanje Zaposlitvenega kluba Zagorje, ki deluje pod okriljem projekta Služba me ne išče Zavoda Nefiks. Mraz in leden veter sta botrovala dejstvu, da se je v toplem domačem okolju Mladinskega centra Zagorje ob skodelici vročega čaja zbrala nekoliko okrnjena, vendar  zato nič manj motivirana druščina zagorskega zaposlitvenega kluba. Hladen novembrski ponedeljek nam je popestril obisk kadrovnice glavnega podpornika projekta podjetja Si.mobil, ki je prebrala vse CV-je in odgovorila na naša številna vprašanja glede prijavljanja na prosta delovna mesta ter zaposlitvenih razgovorov.

»Me bo sploh kdo zaposlil, če sem do sedaj delal le preko študentske napotnice? Kako naj sploh pridobim izkušnje, če vendar vsi zaposlujejo le izkušene? Imam kot mlada mamica slabše možnosti za zaposlitev kot kandidati brez otrok?« Takšna in podobna vprašanja danes rojijo v glavah številnih mladih iskalcev zaposlitve, ki se po končanem študiju znajdejo v navidezno slepi ulici. In ko po več mesecih brezupnega pregledovanja oglasov za delo na spletnih straneh še vedno ne vidimo izhoda, se marsikdo morda vpraša, ali je bilo nekaj let podočnjakov zaradi neskončnih študijskih noči in hektolitrov kave, ki so nas končno pripeljali do težko pričakovane diplome, res zaman? Ali diploma danes sploh še kaj velja? Do sedaj smo že vsi počasi dojeli, da so časi, ko te je po opravljeni diplomi čakala dobro plačana in gotova služba, za večino mladih žal daleč kot lanski sneg.
Kljub temu pa ni treba sedeti križem rok in se v čakanju na boljše dni smiliti samemu sebi. Prosti čas, ki ga imamo sedaj na pretek, lahko pametno izkoristimo za pridobivanje neformalnih znanj in kompetenc s pomočjo neformalnega izobraževanja, ki vse bolj pridobiva na veljavi. Da so takšna znanja vse bolj iskana, nam je potrdila tudi naša gostja. Pomembne so tudi izkušnje, ki smo jih pridobili s študentskim delom, znati pa jih moramo poudariti in uporabiti na pravi način. Poudarila je, da kadrovniki danes pri mladih najprej opazijo pozitiven pristop in energijo, ki jo izžarevajo. Potencialnemu delodajalcu pa je poleg  znanj zelo pomembna predvsem kandidatova osebnost, zato je dobro, da smo na razgovoru iskreni in poskusimo izstopati iz množice. Vse več podjetij pa je tudi družini prijetnih in tako lahko na svoj račun pridejo tudi mlade mamice, ki so zaradi svojih otrok pogosto še bolj motivirane in zavzete za delo.

Možnosti je torej precej, za prvi korak je potrebno le nekaj samoiniciativnosti in iznajdljivosti ter dobra mera optimizma. Vsekakor smo udeleženci zaposlitvenih klubov z vključitvijo v projekt Služba me ne išče, ki mu v Zagorju vse potrebno nudi Mladinski center Zagorje, na pravi poti. Pri tem pa naj nam bo vodilo znan citat iz pesmi Toneta Pavčka: “A če ne prideš ne prvič, ne drugič do krova in pravega kova,poskusi: vnovič in zopet in znova.”

 

Katarina Kuhar, udeleženka Zaposlitvenega kluba Zagorje

 

Zavod Nefiks ob podpori znamke ORTO nadaljuje s projektom Služba me ne išče, s katerim mladim prek zaposlitvenih klubov pomaga pri razvoju njihove zaposljivosti. Projekt je bil v lanski sezoni zelo uspešen, saj je dosegel odličen odziv med mladimi, do dela pa je pomagal šestnajstim mladim. Letos zaposlitveni klubi potekajo od novembra do maja 2014, v Ljubljani, Mariboru, Gornji Radgoni, Zagorju ob Savi, skupen klub bo deloval v Vojniku in Šentjurju.