Nekaj malega o mobilnih aplikacijah

Znanje je ključni dejavnik razvoja v sodobnem svetu in dejavnik, ki na trgu še lahko zagotovi uspeh. Ljudje se iz dneva v dan vse bolj srečujemo z različnimi vrstami informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT), saj si življenja brez nje enostavno ne znamo več predstavljati. Sodobna IKT prispeva h kvaliteti našega življenja, njena nujna vsakdanja prisotnost pa nam omogoča sodoben način dela ter nas stalno izboljšuje in dopolnjuje.

Do “vislic” s pomočjo App Inventorja
Da pa smo na tem področju na tekočem tudi mladi iz Zagorja, je poskrbel Mladinski center Zagorje ob Savi, ki je 23.06.2012 organiziral delavnico “Paranoid Android“. Spoznali smo osnovne pripomočke za izdelavo računalniške igre, delavnico pa je vodil Janez Medvešek, študent fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani.

Za lažjo predstavitev smo se poslužili izdelave enostavne igre – vislice. Izdelali smo jo s pomočjo spletnega orodja App Inventor, ki manj izkušenim programerjem omogoča enostavno in hitro pripravo programske opreme za mobilnike s sistemom Android. Za delovanje spletnega orodja App Inventor potrebujemo Google račun, programsko orodje Java in namenski program App Inventor Extras.

Tekom izdelave igre smo udeleženci na začetku postopek spremljali dokaj brez težav, sčasoma pa se je začelo zapletati, postopek je postajal vse bolj kompleksen in bi prav prišli osnovni koncepti programiranja, predvsem pa za izdelavo potrebujemo obilico prostega časa.

App Inventor je primeren predvsem za nekoga, ki se želi naučiti osnov programiranja in uporabljati aplikacije predvsem zase, pri čemer ga program lahko spodbudi, da se s programiranjem začne tudi resno ukvarjati.