Tinkarini vtisi z mladinske izmenjave v Örkelljunga na Švedskem

Živjo vsem!

Z vami želim deliti svojo nepozabno izkušnjo z mladinske izmenjave na Švedskem, ki sem jo doživela konec maja 2024. Bilo je resnično izjemno in polno čudovitih trenutkov.

 

Prvi vtisi in srečanje z udeleženci ter domačini

Ob prihodu na Švedsko me je sprva navdušila čudovita narava in prijaznosti ljudi. Med drugim nam je ob zmedenem tekanju po vlaku gor in dol pomagala prijazna kondukterka s smislom za humor – seveda v popolni angleščini. Skupaj z ostalimi udeleženci iz različnih držav smo se hitro spoprijateljili in začeli deliti svojo kulturo ter izkušnje. Program je bil zasnovan tako, da smo se lahko spoznali skozi različne aktivnosti, delavnice in družabne igre.

Učenje in osebna rast

Ena izmed najboljših stvari na izmenjavi je bila priložnost za nova znanja. Imeli smo delavnice na temo trajnostnega razvoja, medkulturnega dialoga in osebne rasti. Skozi predavanja in dejavnosti smo spoznavali laboratorijsko pridelano meso, ogljični odtis in trajnostno potovanje. Opazovanje in sodelovanje v debatah, različni pogledi in načini razmišljanja so obogatili in razširili moj pogled na okoljsko problematiko.

Aktivnosti in dogodivščine

Poleg izobraževalnih delavnic smo imeli tudi veliko zabavnih aktivnosti. Odpravili smo se na izlete po krasni švedski pokrajini, se udeležili športnih iger in raziskovali lokalno kulturo. Obiskali smo nekaj večjih mest, kjer res začutiš Švedsko “fiko” ter kvaliteto življenja. Eden izmed vrhuncev je bil obisk tradicionalne švedske savne in kopanje v jezeru – osvežujoče! Prosti čas smo ob večerih izkoristili tudi za kajakanje/kanujanje in družabne igre, posebej mi je k srcu prirasla tako imenovana “Mafija”, pri čemer sem spoznala, da obupno lažem :).

Nova prijateljstva in spomini

Najpomembnejši del izmenjave so bila na novo stkana prijateljstva. Skupaj smo ustvarili nešteto lepih spominov – ples in petje ob ognju, vse dejavnosti in pogovori – ki jih bom nosila s seboj vse življenje. Upam, da ostanemo v stiku in bo vsak od njih kdaj imel priložnost obiskati čudovito Slovenijo.

Zaključek in priporočilo

Mladinska izmenjava na Švedskem je bila izkušnja, ki si jo želiš doživeti. Priporočam jo vsem, ki si želijo spoznati nove ljudi, se učiti o različnih kulturah in osebnostno rasti ne glede na temo. Ne bo vam žal!

Če imate kakršnakoli vprašanja ali potrebujete nasvet glede udeležbe na mladinski izmenjavi, me lahko kontaktirate. Veselim se, da bom lahko delila še več svojih izkušenj in vam pomagala pri pripravi na izmenjavo.

Lepo se vam zahvaljujem za branje in seveda najlepša hvala MC ZOS, da mi je to omogočil!

Tinkara <3