Rdeči revirji 2022

20. FESTIVAL UPRIZORITVENIH UMETNOST RDEČI REVIRJI

Tako kot v Hrastniku in v Trbovljah, se bo že 20. festival uprizoritvenih umetnosti Rdeči revirji odvijal tudi v Zagorju ob Savi. Tudi letošnji program bo pester.

Festival se bo tokrat odvijal v štirih dneh po sledečem urniku:


Torek, 31. 5. 2022, ob 11:00, Stavba RCR Zagorje, prostori PUM-O Zasavje

Ustvarjanje virtualnega sveta v VR očalah 

kreativna delavnica

Na delavnici bodo praktično prikazali uporabo računalniške aplikacije CoSpaces Edu. Najprej ustvarjanje 3D kreacije, nato pa v virtualnih očalih (Oculus Go) potopljeno raziskovanje svojega ustvarjenega sveta.

Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje je v okviru projekta “Mreža Centrov Raziskovalnih Umetnosti in Kulture” MCRUK zagnal Raziskovalni laboratorij DDT-RUK na področju kibernetike, virtualizacije, BCI sistemov in robotike.  Namen laboratorija je produkcija projektov, ki so na pre-sečišču med umetnostjo, znanostjo in novimi tehnologijami.

Laboratorij omogoča  regionalno, nacionalno in mednarodno povezljivost. V okviru družbenih inovacij za pametne tovarne se skozi robotizacijo postavljajo zahteve za humanizacijo tehnologije. Robotizacija predstavlja eno izmed ključnih vej napredka na začetku 21. stoletja. Razvoj gre v smer vse večje avtonomnosti, fleksibilnosti in trajnosti. Tako sodoben »Stroj« ni namenjen samo mehanskemu izvrševanju ene same funkcije, temveč postaja vse bolj samostojen akter, namenjen reševanju kompleksnih problemov, pred katere je postavljen posameznik, gospodarstvo, družba in človeštvo. Razvoj robotike je tako v resnici vse bolj razvoj vmesnikov med človekom in robotom, umetno inteligenco.

Za udeležbo na delavnici so potrebne predhodne prijave na info@mczos.si


Četrtek, 2.6.2022, ob 19.00 v Mladinskem centeru Zagorje ob Savi

En knap: EN-KNAP Group, TRIPLET (Odvečni)

plesna predstava

Družabni dogodek TRIPLET je preplet predstave v živo, moderiranega pogovora in druženja občinstva z ustvarjalci ter izkušnje ogleda delov predstave na VR očalih, posnete iz središča odra.

Tokratni TRIPLET se predstavlja s plesno produkcijo skupine EN-KNAP Group, ODVEČNI, ki je bila ustvarjena v času zaprtja gledališč in sloni na eseju Odvečni človek Ilije Trojanowa. Uprizoritev bo z avtorsko glasbo v živo dopolnjeval in usmerjal gostujoči glasbenik Tomaž Grom. Tema predstave ponuja odličen vpogled v umetniško ustvarjanje na področju uprizoritvenih umetnosti ter hkrati predstavlja idealno izhodišče za nadaljnjo razpravo o času, v katerem živimo in nepredvidenih situacijah, v katerih smo se znašli. Po predstavi se bomo pogovarjali s koreografom in umetniškim vodjem Zavoda EN-KNAP Iztokom Kovačem in plesalci plesne skupine EN-KNAP Group.

Ustvarjalci in izvajalci: Iztok Kovač, Tomaž Grom, EN-KNAP Group: Mattia Cason, Luke Thomas Dunne, Katja Kolarič, Rada Kovačević, Tamás Tuza, Carolina Alessandra Valentini


Petek, 3.6.2022 od 16.00 dalje, Mestni trg (Ploščad)

Tržnica društev

Naš kraj premore pestro ponudbo nevladnih organizacij, ki na mnogih področjih bogatijo naša življenja. Tržnica društev, zavodov in organizacij, je namenjena promociji prostovoljstva in medgeneracijskega sodelovanja ter vseživljenskega učenja. Morda vas katera izmed organizacij nagovori in spodbudi, da se aktivneje vključite v njihovo delovanje in spoznate največjo skrivnost prostovoljstva – najbolj srečni smo takrat, ko pomagamo drugim.


Petek, 3.6.2022 od 16.00 dalje, Mestni trg (Ploščad)

Živa knjižnica

V Živi knjižnici so knjige ljudje, ki skozi dialog z bralcem ali bralko odpirajo vrata v lastne zgodbe in izkušnje. Deluje kot katerakoli druga knjižnica: izposoja poteka za določen čas, bralci in bralke pa si lahko, potem ko knjigo preberejo in jo vrnejo, če želijo, izposodijo novo.

Živa knjižnica je inovativna metoda, ki skozi aktivni dialog ozavešča in izobražuje o človeških vrednotah in človekovih pravicah, spodbuja razpravo o predsodkih in stereotipih v družbi, prav tako pa doprinaša k razvoju prostovoljstva v organizacijah ter lokalnih okoljih.


Petek, 3. 6. 2022, ob 16.00 uri, Mestni trg (Ploščad)

KUD LJUD: Projekt PLACMA(R)š 

fizično gledališče

Projekt Placma(r)š izvaja Kud Ljud v sodelovanju z Mladinskim centrom Zagorje in skupino mladih. S projektom Placma(r)š želimo aktivirati javni prostor in občane, okrepiti medgeneracijsko sodelovanje in spodbujati k inkluzivnosti skozi fizično gledališče v javnem prostoru. En izmed ciljev projekta je, da vam na festivalu Rdeči revirji pripravimo zaključno produkcijo.
Kud Ljud v sodelovanju z MC ZOS (projekt je financiran s strani programa Evropska solidarnostna enota, sofinanciran s strani Evropske unije).

Petek, 3.6.2022 ob 16.20, Mestni trg (Ploščad)

Raphael

ulični performans


Petek, 3.6.2022 ob 16.30, Mestni trg (Ploščad)

Studio XXV in Tyfende, diaspora v sodelovanju s Kino Šiška: Afrofonija 

plesno-glasbeni spektakel

Program, nastal ob 10. obletnici delovanja zasedbe Afrofonija, pod vodstvom priznane koreografinje Maše Kagao Knez, je navdahnjen z bogato plesno in glasbeno tradicijo zahodne Afrike. Poliritmija zahodnoafriških ritmov se prepleta s sodobnim plesom in z blagozvočnim petjem.

Skupina se je oblikovala leta 2009, z namenom ohranjanja afriške kulturne dediščine. Leta 2010 se je s svojim programom prvič predstavila javnosti na festivalu Lent v Mariboru ter na ljubljanskem festivalu afriške kulture Baofest. V 10. letih delovanja je uspešno nastopala po vseh večjih festivalih v Sloveniji.

Nastopajoči:

Dalanda Diallo, Maša Kagao Knez, Thomas Kombia, Issiaka Sanou, Mamourou Sanou, Blaž Korez, Joseph Nzobandora – Jose, Tina Ažman,Tjaša Jerak, Kristina Sicherl, Ajda Žagar, Eva Žagar.

Koprodukcija: Studio 25, Diaspora, Tugende


Petek, 3.6.2022 ob 17.30, Mestni trg (Ploščad)

Duo Slavica: Dobro jutro 

V predstavi Dobro jutro spremljamo dva prijatelja, ki si dan želita začeti s skodelico kave. A zaradi nerodnosti enega in nepotrpežljivosti dru gega se ž e priprava mize ali mletje kave zdita povsem nemogoči opravili. Jima bo uspelo premostiti medsebojne razlike in skuhati kavo ali pa se nam obeta bombastična brezkofeinska katastrofa?
Dobro ju tro je komična predstava o prijateljstvu z visoko hitrostjo in malo besedami. Lahko vsebuje elemente fizične komike in cirku sa. Glede na to, da od igralcev zahteva izredno telesno pripravljenost, priporočamo, da predstavo zaužijete, preden ostarita.


Petek, 3. 6. 2022, ob 18.00 uri, mestna ploščad

Počeni škafi 

koncert

Počeni Škafi so nezakonski otrok neworleanske ulične glasbe in francoskega šansona, ki je brez starševskega nadzora odraščal na ljubljanskih ulicah. V devetih letih obstoja so zamenjali več kot trideset glasbenikov, začeli ustvarjati v slovenščini in posneli tri albume. Še vedno ostajajo zvesti neworleanskemu načinu muziciranja, za katerega Wynton Marsalis pravi, da najbolj celovito uteleša demokratični proces v glasbi. Nenehno se poslušajo in prilagajajo, skupaj iščejo ravnotežje in drug drugemu ustvarjajo prostor za izražanje.


Petek, 3. 6. 2022, ob 18.00 uri, Foto galerija f 2,8 (pri Vašhavi)

Vpogled vase (in tudi vate), Eva Liza Šobot

otvoritev razstave


Sobota, 4.6.2022, ob 18.00, Mladinski center Zagorje ob Savi

Lingaling: Krotilka stolov

sodobna klovnovska groteska

Raziskava klovnovskih osebnosti samske ženske, ki najde svoje poslanstvo skozi vživljanje v druženo sprejemljive ženske vloge. Seveda, presenečenj ni. Lingaling še mlada priplava po župi, se osamosvoji od čistilnih pripomočkov, se kali na cirkuškem podu domače hiše, ukroti divji stol in se končno preda alkoholu.

Vabljeni na enourni, na en in urni solo nastop izkušene klovnese, ki je svoje klovnovske osebnosti združila v samosvoj univerzum absurda.

Tina Janežič aka Lingaling je klovnesa, igralka, plesalka ter ljubiteljica mlatenja prazne slame. Njene kreacije lahko použijemo v kabaretu Za crknt- če imate radi humor, pri Rdečih noskih- če ste bolani otroci, na klovnovskih prireditvah- če živite z veseljem ter na gala plesnih odrih- če živite v preteklosti.

Predstava je dolga 50 minut. Priporočamo jo za odrasle.


Sobota, 4.6.2022, ob 19.00, Mladinski center Zagorje ob Savi

Impro liga: Rdeča

improvizacijsko gledališče

Na Rdeče revirje prihaja Impro liga gostujočka: Rdeča, ki vas bo v razigran sobotni večer popeljala s še nepoznanimi zgodbami in različnimi prizori, ki jih bo tako ali drugače povezala rdeča.
Impro liga je najstarejši program improvizacijskega gledališča, kjer v predstavah ni režiserjev niti vnaprej napisanega scenarija. Vsaka predstava je neponovljiva, ker nastaja spontano s pomočjo predlogov občinstva. Odlični gledališki improvizatorji in improvizatorke, ki se znajdejo v vseh situacijah, vas bodo popeljali na gledališko doživetje brez para, polno novih zgodb, divjih čustev in nepredvidljivih razpletov. Vabljeni, da s svojimi predlogi, aplavzi in smehom pridružite na Rdeči dogodivščini!

Nastopili bodo: Teodora Švet, Sara Šoukal in Jošt Cafuta Maček

Produkcija: Društvo IMPRO


Sobota, 4.6.2022, ob 20.00, Mladinski center Zagorje ob Savi

Koncert na pravljičnem glasbilu – Hang drum

glasbeni nastop

Obeta se nam glasbena poslastica. Dejan Štramberger bo zaigral na pravljični inštrument hang drum. Vas mogoče zanima, kako zveni to redko glasbilo? Najbolje, da mu na lastna ušesa prisluhnete v MC ZOS.


Petek, 10.6.2022, ob 17.00, Mladinski center Zagorje ob Savi

Škatla naj bo!

delavnica izdelave cajona

Si želiš izdelati enostavno, 6-stransko ritmično škatlo? Potem se nam pridruži na delavnici Škatla naj bo!

Cajon ali “kahon” po špansko pomeni škatla ali zaboj, torej gre za preprosto leseno tolkalo na katerem se sedi in igra z rokami. Nanj je mogoče zaigrati celo paleto zvokov in ritmov.

Na delavnici bomo izdelali cajon z nastavljivo mrežico, kar omogoča fino nastavitev šumenja in brenčanja, kar je za resno igranje zelo dobrodošlo. Končni izdelek bo nadvse konkreten inštrument, primeren tudi za koncerte in snemanje! S seboj prinesi ustvarjalni duh, ročne spretnosti, baterijski vrtalnik ter po možnosti torx nastavke.

Delavnico bo vodil Rok Koritnik, multi-inštrumentalist, glasbeni producent in izdelovalec glasbil.

Delavnica se začne ob 17:00, traja pa okrog štiri ure. Prijave zbiramo do srede, 1. 6. 2022, da zagotovimo zadostno količino materiala. Cena delavnice je 30€ za stroške materiala, cajon pa po delavnici seveda lahko vzamete domov.

OBVEZNE PRIJAVE DO TORKA , 7.6.2022 NA:  info@mczos.si