RECIKAŽNICA

ZARADI PREMALO PRIJAV DELAVNICA ODPADE

Dne 14.7. 2021 ob 18.00  bomo v Mladinskem Centru Zagroje ob Savi imeli delavnico na temo reciklirarnja.

Makrame (ali macrame, s poudarkom na zadnjem e) je ime za nekoč izjemno priljubljeno tehniko ročnih del, pri kateri okrasne ali uporabne predmete na nešteto različnih načinov vozljamo kar z rokami.

 

 

Lahko so vam všeč ali ne, viseče makrame obešanke za rože so klasičen primer okrasitve 70-ih let preteklega stoletja. Lahko jih obesite pri oknih ali v vogalih in z boemskim pridihom dodate malo zelenja v svoj prostor.

 

Obstaja veliko načinov, kako se lahko lotimo dela… ampak ker smo začetniki, ki radi recikliramo… si bomo vrvico naredili iz odsluženih majic ter se naučili nekaj začetniških makrame vozlov… izdelek pa bo kljub temu čudovit!

 

 

 

Tehnika je podobna kvačkanju ali pletenju, le da ne potrebujemo posebnih pripomočkov (pletilk ali kvačke), vrvica, ki jo za to uporabljamo, pa je po navadi debelejša od tiste, ki jo uporabljamo za zgoraj omenjena ročna dela. Prav zaradi tega so predmeti, izdelani v makrame tehniki, dovolj močni, da niso uporabni le kot oblačila ali okras, ampak tudi kot kosi pohištva, na primer police, viseč stol ali celo viseča mreža. Ročna dela za moške! Da, prav ste prebrali, makrame sodi v moško domeno. No, vsaj včasih je, to umetnost vozljanja so namreč skozi stoletja ohranjali predvsem moški. Z vozljanjem naj bi v 13. stoletju začeli arabski tkalci, ki so s pomočjo umetelnih vozljev v okrasne resice spremenili niti, ki so po tkanju visele z robov brisač, šalov in tančic. Vrh priljubljenosti je makrame dosegel v Viktorijanski dobi, ko so ga knjige, namenjene mičnim gospodičnam in spretnim gospodinjam, omenjale kot umetnost izdelave vilinsko lepih obrob za oblačila, namenjena nošenju doma, na vrtnih zabavah ali sprehodih ob morju, pa tudi okraskov za dom in spodnje perilo. Z makramejem se niso kratkočasile le gospodične, ampak tudi gusarji, mornarji in drugi morjeplovci. Ti so imeli vrvi dovolj, časa pa očitno tudi, saj so si ga krajšali tako, da so s pomočjo mornarskih in drugih vozlov, ki so jih bili zaradi svojega poklica zelo vešči, krasili vse mogoče – od ladijskega trupa do ročajev svojih pipcev. No, nad ročnimi spretnostmi svojih moških so bile očitno ob povratku domov navdušene tudi njihove žene, in tako je že v zgodnjih sedemdesetih letih prešnjega stoletja makrame postal priljubljen način za izdelavo unikatnih dodatkov za dom, predvsem obešank za rože, stenskega okrasja in ‘žepov’ za pospravljanje copat v predsobi in podobno. (Vir: https://www.dominvrt.si/rubrika/trend/makrame-tudi-za-moske.html)

Obvezne prijave na : info@mczos.si