Rišem s kodo: Delavnica programiranja

 

Meniš, da je programiranje neustvarjalno? Si želiš risati s pomočjo programske kode? Kaj bi s kodo ustvaril_a ti?

Vabljen_a, da se nam pridružiš na delavnici, kjer bomo z ustvarjanjem razgibanih vizualnih izrisov oz. animacij spoznavali osnovne koncepte programiranja in programskih jezikov ter se učili izrisovanja na računalniški ekran. Izvedeli bomo, kaj so spremenljivke, pogojni stavki, nizi in funkcije, ter kako jih uporabiti za risanje, oblikovanje, animiranje in barvanje oblik na ekranu.

Delali bomo z odprtokodnim programskim jezikom Processing, ki je bil ustvarjen za računalniško skiciranje in učenje programiranja, a se je razvil v intermedijsko razvojno orodje. Processing je odlična alternativa lastniškim orodjem z dragimi licencami, ki je dostopna šolam, otrokom, začetnikom in ljubiteljskim ustvarjalcem.

Na delavnici bomo začeli z osnovnimi ukazi in postopno in z razumevanjem zgradili kompleksnejše programe, zato je primerna tudi za tiste brez programerskih izkušenj ali računalniškega znanja. Cilj delavnice je tako tudi pokazati, da programiranje ni veščina, ki zahteva neke prirojene sposobnosti ali fascinacijo z računalniki, ampak jo lahko pograbi prav vsakdo – in se pri tem ustvarjalno zabava.

Delavnico bo vodil Martin Krauser, namenjena pa je mladim starejšim od 15 let. Potekala bo v torek, 1. junija, od 18:00 do 21:00.

Število udeležencev je omejeno, zato so obvezne predhodne prijave na jani@mczos.si. Udeležba na delavnici je brezplačna. Povezavo do Zoom-a, na katerem bo delavnica potekala dobite ob prijavi.