ESC prostovoljka Alina maha s Sicilije

Živjo!

Sem Alina, in trenutno preživljam že moj peti mesec v Palermu na Siciliji kot prostovoljka pri organizaciji Euromed, ki se ukvarja s širjenem informacij o Evropski Uniji v družbi.

Prvi dnevi v Palermu, odkrivanje mesta s soprostovoljko.

V Palermo sem prispela prvega oktobra, v zimskih škornjih, puloverju in jakni; takoj, ko sem stopila z letala v Siciliji, sem odločitev zimskih oblačil obžalovala. Za vreme, ki me je pričakalo, so bila namreč povsem neprimerna; v močnem soncu in 30 stopinjah jakna in škornji pač ne pridejo v poštev. V mestu so me nato pričakali sodelavci iz organizacije in me peljali do svojega novega doma, pri tem pa mi še nekoliko razkazali Palermo. Šok! Na ulicah stari kombiji, iz katerih se (ilegalno, kot mi povedo) prodajajo zelenjava in kruh, majhni tuk-tuki, ki nas poskušajo prehiteti na cesti v mestu, ki je že do kraja napolnjena z avti, ki svojeglavo, brez upoštevanja cestnih pasov ali znakov poskušajo doseči svoj cilj. Pri čakanju v zastoju mi oči zastanejo na prodajalcu, ki prodaja čudno sadje, ki ga še ne poznam. Prodajalec, ki opazi moje široko odprte oči, vzame sadež – fico d’india, kot se imenuje –, ga olupi, pristopi k avtu, in mi ga poda. Brez plačila, čisto iz prijaznosti. In tako se je začela moja izkušnja na Siciliji.

Veselje, ko sem dobila prevoz domov na Vespi.

Topli, prijazni ljudje, ki se na vsak način trudijo te razumeti in ti pomagati, pa čeprav pogosto ne govorijo niti besede angleško. Učenje italijanščne je bilo zato nujno – tudi v pisarni, kjer delamo, od šestih zaposlenih le ena govori angleško, drugi ne. Stanovanje si delim še s soprostovoljko in dvema Sicilijankama, ki zelo radi govorita, a spet, angleško ne znata dobro. Tako sem zelo hitro osvojila osnove jezika in zadostno besedišče za vsakdanjo rabo. Spoznala sem tudi mnogo prijateljev, dobila prevoz domov na Vespi, bila povabljena na majhno jadrnico, šla na koncert tradicionalne Sicilijanske glasbe, kjer je igral prijatelj, in plesala tradicionalne plese, in doživela še mnogo drugih dogodivščin!

Vsaka izkušnja ima pozitivne in negativne aspekte, in tako je tudi z mojo izkušnjo. Včasih se pojavijo problemi, ki jih poskušam, s pomočjo prijateljev ali mentorjev na organizaciji, premostiti. Življenje (v tujini) je pač tako. Vendar pa uživam svoje življenje tu v Palermu, ki obsega tako lepe trenutke kot te nekoliko težje; in sem vesela, da sem tu, da imam to priložnost, in da sem lahko del te družbe, ki me je sprejela s toplino in navdušenjem.

 

******

Projekti prostovoljstva v okviru Evropske solidarnostne enote mladim nudijo priložnosti za prostovoljsko delo. Odgovarjati morajo na pomembne potrebe družbe, prispevati h krepitvi skupnosti in ob tem prostovoljcem omogočati, da pridobivajo uporabne izkušnje, veščine in kompetence za svoj osebni, izobraževalni, socialni, državljanski in profesionalni razvoj, s čimer se izboljšuje njihova zaposljivost.

Več o programu Evropske solidarnostne enote (slo. ESE, ang. ESC, bivši EVS) si lahko preberete na povezavi: http://www.movit.si/ese/projekti-prostovoljstva/