8. nogometni turnir Brcnimo rasizem v Zagorju ob Savi

V soboto,  28. septembra 2019, je na asfaltnem igrišču Proletarec ob Mladinskem centru Zagorje ob Savi potekal že osmi zaporedni nogometni turnir. Namenjen je druženju, zabavi, skupnemu igranju nogometa in ozaveščanju o problematiki rasizma danes. Temeljna ideja je, da skupaj gradimo družbo, ki je enako naklonjena vsem in nenavsezadnje igro nogometa, ki je namenjena vsem.

Žreb turnirja je potekal dva dni prej s facebook live prenosom.

Turnirja se je udeležilo 11 ekip, razdeljenih v štiri skupine. Ekipe so bile iz Zasavja, z izjemo ekipe Ambasade Rog iz Ljubljane, v kateri so sodelovali prosilci za azil.

Vreme ni bilo najbolj naklonjeno igranju nogometa na prostem, saj so nas že blizu popoldneva presenetile padavine. A niti obiskovalce niti igralce to ni preveč motilo, saj se je turnir nemoteno nadaljeval.

V zaključku turnirja sta za tretje mesto igrali ekipi Paviljon Trbovlje in Team Igman. V finalu pa sta se pomerili ekipi Body fit in Asfalting team. Po zelo napeti igri so si prvo mesto znova zaslužili Asfalting team. Naj strelec je postal Miha Klančišar iz ekipe Body fit. Omenjena ekipa je prav tako dobila naziv najbolj fair play igre. Naj vratar pa je postal član ekipe Asfalting team.

V času turnirja smo posneli skupinsko fotografijo, s katero smo izrazili našo solidarnost z atensko sosesko Exarchea, kjer je država v preteklem mesecu in pol izpraznila socialne prostore, namenjene beguncem in migrantom. Na stotine ljudi, večinoma ženske in otroci, ki so bivali v teh prostorih, so pod pretvezo boja proti drogam premestili v različne centre za tujce po državi, za nekaterimi se je izgubila sled. Zaradi nesebične pomoči beguncem in migrantom je bilo aretiranih več 10 aktivistov.

Na dogodku je bila na voljo tudi Živa knjižnica, kjer knjige postanejo ljudje in bralcem delijo svoje lastne zgodbe in izkušnje. Skozi dan je prav tako potekala delavnica sitotiska, obiskovalci so se spoznali z omenjeno tehniko in si natisnili logo turnirja. Poskrbljeno je bilo tudi za hrano, na voljo je bil brezplačen vegetarijanski obrok.

Med pogovorom z obiskovalci sem izvedela, da jim je v veselje sodelovati pri turnirju, bodisi kot igralec bodisi kot gledalec in naprej širiti izraženo idejo. Dogodek jim je pomenil druženje ob igranju nogometa in s tem preživljanje kakovostnega časa skupaj. Zanimalo me je, kaj o dogodku  menijo prostovoljke Mladinskega centra Zagorje, ki prihajajo iz tujine. Na splošno so projekt pohvalile, v sodelovanju so uživale, ne le, ker obožujejo šport, temveč tudi zaradi ideje, da se lahko turnirja udeležijo vsi, ne glede na njihovo barvo kože in telesnih zmožnostih. »Od vseh sem dobila dobro energijo in se dobro počutila. Menim, da šport ne potrebuje jezika, saj je šport jezik že sam po sebi«, je dodala Guste, prostovoljka iz Litve.

Z veseljem sem se udeležila in bila znova del letošnjega nogometnega turnirja. Upam, da se bo slednji nadaljeval tudi v prihodnje.

Pika Zakonšek,

prostovoljka Mladinskega centra Zagorje ob Savi