MSS Zagorje ob Savi v povezavi z VGC Zasavje od septembra 2018 do junij 2019

Od septembra 2018 do junija  2019 so potekale občasne in  redne tedenske aktivnosti Medgeneracijskega središča Zagorje ob Savi v povezavi z Večgeneracijskim centrom Zasavje. Redne tedenske aktivnosti so vodili oz. koordinirali sodelavci / prostovoljci: Danica Kurent, Albina Vidmar, Cvetka Polc, Magda Brvar, Milan Bedrač , EVS prostovoljki Danijela in üykü. Govorilne urice – Uporaba pametnega telefona- so izvajali sodelavci MCZoS-a.

Posebnost naše redne tedenske aktivnosti Ustvarjalne delavnice je bila vključitev mladih prostovoljk iz tujine, ki preživljata leto v Mladinskem centru Zagorje ob Savi, v skupino rednih obiskovalk. Danijela iz Slovaške in Üykü iz Turčije sta z vključitvijo v tedenska srečanja osvojili spretnost pletenja in kvačkanja. S svojo prisotnostjo sta razgibali skupino, jim približali kulturi in jezika svojih dežel in pripomogli k še bolj ustvarjalni atmosferi. Skupaj so ustvarili inštalacijo Objem za Zagorje, ki bo krasila vhod v prostore Mladinskega centra Zagorje ob Savi  še dolgo po njunem odhodu.

Občasne aktivnosti so bile:

  • Vse življenje se učimo – začetni tečaj računalniškega opismenjevanja,
  • Vse življenje se učimo 2.del- nadaljevalni tečaj računalniškega opismenjevanja,
  • Delavnica izdelovanja sveč iz naravnih materialov,
  • Začetni tečaj šivanje,
  • Polstenje,
  • Kako paziti na svoje zdravje- PRAVILNA APLIKACIJA ZDRAVIL- predavanje in delavnica z dijaki SŠZ,
  • Predavanje o bolezni fibromialgija in ukrepanje / zdravljenje,
  • E-oskrba- predstavitev,
  • Potepanje po bližnjem vzhodu – potopisno predavanje podkrepljeno s Power Pointom in degustacijo…

Pomemben dogodek v medgeneracijskem letu 2018/2019  je bila organizacija in izvedba že 6.medgeneracijskega festivala SREČEN ZA ŽIVET ( april 2019)  in predstavitev dogajanja na področju medgeneracijskega sodelovanja in prepletanja v naši lokalni skupnosti na Dnevih medgeneracijske sožitja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Potekali so od 14. do 16.maja 2019 v organizaciji Zveze društev upokojencev Slovenije in soorganizaciji Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstva za okolje in prostor in številnih podpornikov.

Že prvi dan se je na dogodku predstavilo Medgeneracijsko središče Zagorje ob Savi na okrogli mizi z naslovom Program aktivnosti za vse generacije. Naša predstavitev je bila dobro sprejeta, veliko zanimanja in pohval  je doživel program, ki ga iz leta v leto dopolnjujemo in nadgrajujemo. Pohvaljena je bila inovativna oblika organiziranosti, ki je učinkovita in racionalna,  kot tudi povezanost z Večgeneracijskim centrom  Zasavje.

Posebno pozornost udeležencev okrogle mize  je pritegnila nagrada Andragoškega centra Slovenije, ki jo je prejela skupina naših mladih prostovoljcev DOBROVOLJCEV –  izvajalcev aktivnosti v Medgeneracijskem središču Zagorje in vsakoletni festival Srečen za živet.

Udeležba na okrogli mizi pa je bila tudi priložnost, da izmenjamo naše izkušnje pri postavljanju dejavnosti za vse generacije z drugimi izvajalci v Sloveniji.

Anica Ule Maček, koordinatorka programov aktivnost za vse generacije