Ne JEZimo Save

V zadnjem času se je tudi v Zasavju pričelo glasneje govoriti o projektu gradnje hidroelektrarn na srednji Savi, predvsem pa o smotrnosti takšnega projekta in posledicah, ki jih prinaša. Podobno kot na reki Muri ter Soči in na številnih drugih rekah na Balkanu, je takšen projekt kamen spotike postal tudi pri nas.

Se kdaj vprašate kaj vse nam reka Sava omogoča? Adrenalinski spust po brzicah, poletno zatočišče za številne krajane, bogato nahajališče rib in številnih drugih obrečnih živali, in številni potencialni projekti, v katere bi se lahko vlagalo, da bi pritegnili turiste in športnike iz cele Slovenije in tujine. Poleg tega gostimo na reki Savi, ki je edina, ki nam omogoča izvedbo tekem na divjih vodah, državno prvenstvo kajak – kanu na divjih vodah. Vsako leto pa poteka tudi svetovni pokal v spustu kajakašev, na relaciji Zagorje – Hrastnik.

Kaj bi gradnja teh elektrarn prinesla lokalnemu okolju ter kako bi vplivala na bogat in raznolik ekosistem reke? Gre res za zeleno in okolju prijazno energijo ali gre pri gradnji hidroelektrarn za politične, ekonomske in gradbene interese peščice? Ali je navsezadnje gradnja takšnih elektrarn, kljub presežku električne energije v Sloveniji sploh smotrna? Kakšne so alternative HE?
Na ta in vsa podobna vprašanja bomo poizkušali najti odgovore na odprti debati s temo: »Ne JEZimo Save«, ki bo v četrtek, 29. novembra 2018, ob 19:00, potekala v Mladinskem centru Zagorje ob Savi.

Na dogodku se nam bodo pridružili:
Andreja Slameršek – Predsednica društva za preučevanje rib Slovenije, kampanija Rešimo Muro, odgovorna za vsebinske in pravne zadeve

Dejan Kerin – lokalni aktivist, kajakaš, ki se zavzema za zaščito reke Save

Marjana Hönigsfeld Adamič – ekologinja in raziskovalka (http://lutra.si/marjana-honigsfeld-adamic/)

Vabljeni, da se nam pridružite na odprti diskusiji, da strnemo glave, načrtujemo in pustimo svoj pečat pri ohranjanju Save, da še naprej teče po svoji naravni strugi.