Lucijini vtisi iz usposabljanja v Estoniji

“Ali je v Estoniji res tako mrzlo kot pravijo? Je bolj poceni kot pri nas? Kako Estoncem gredo tuji jeziki? Vse to in še več vprašanj sem imela, ko sem se prijavljala na usposabljanje “After 2020” v Estoniji.

Projekt je potekal v tretjem največjem mestu Narva. Le nekaj korakov do ruske meje. Potovala sem sama in sem se počutila popolnoma varno. Ne le, da je Estonija lepa, napredna in varna država, mene so popolnoma očarale vse znamenitosti v Talinu.
Skupaj s 3 slovenskimi udeleženci, nasmejano Nino, zgovornim Nejcom in komikom Borisom sem preživela teden poln učenja in izmenjave dobrih praks.

Glavna tema usposabljanja je bila prihodnost, pogovarjali in skozi različne aktivnosti smo govorili, kako si mi predstavljamo poklice prihodnosti. Dnevi so bili polni različnih delavnic, skupinskega dela, debatiranja in izmenjevanja znanj. Veselilo me je, da so bili vsi udeleženci aktivno ves čas. Z veseljem so govorili o izbrani tematiki in med odmori povedali tudi več o svoji državi in navadah.

V samo enem tednu sem se naučila ogromno, ne samo izražanja v angleščini, ampak tudi prilagajanja in delanja v skupini. Erasmus+ projekt je neizmerna izkušnja, ki se je z veseljem spominjaš še mnogo let kasneje. Jaz zagotovo odhajam še na kakšen projekt. Kaj pa ti?”

Lucija Zorko