V Zagorju že VII. brcnimo rasizem

V soboto, 29. 9. 2018 je v Zagorju ob Savi, na igrišču Proletarec ob Mladinskem centru Zagorje potekal že sedmi nogometni turnir Brcnimo rasizem. Organizirali so ga O.S.A., MC ZOS in Šklab. Dogodek se ne vrti le v ritmu nogometne žoge, namenjen je boju proti rasizmu – na podlagi kože in vsem ostalim oblikam sovraštva. Lahko bi rekli, da šport združuje ljudi, ne glede na raso, vero, narodnost.

Turnirja se je udeležilo 13 nogometnih ekip, razdeljenih v štiri skupine.

Vreme je bilo lepo in sončno, ravno pravšnje za igro nogometa. Navijači so spodbujali svoje ekipe, napetost je naraščala v zaključnih tekmah, ko so potekali boji v četrtfinalu in finalu. Na koncu si je po neodločenem rezultatu z ekipo Čeznem da te zeznem, po kazenskih strelih prislužila tretje mesto ekipa FC Mulci. V finalu je ekipa Asfalting team premagala ekipo Topničarji in si tako prislužila prvo mesto. Naj strelec je iz ekipe Spartak postal Endi Bytyqi, naj vratar pa Žiga Menart iz ekipe FC Mulci. Njegova ekipa je prejela nagrado za najbolj fair-play igro.

Na dogodku je bila na voljo tudi Živa knjižnica, kjer knjige postanejo ljudje in bralcem delijo svoje lastne zgodbe. V popoldanskem času je Mladinski center Trbovlje izvedel igro Kovček, v povezavi s temo migracij. V tej igri se za nekaj časa postaviš na mesto migranta, ki mora zaradi spleta okoliščin zapustiti svoj dom, državo.

Med pogovorom z igralci in obiskovalci turnirja, so vsi o problematiki rasizma povedali le spodbudne besede, všeč jim je ideja širjenja pozitivnega odnosa do soljudi, ki se znajdejo v težavah zaradi svoje rase, vere ali prepričanja, ter da pri tem z veseljem sodelujejo. Situacija se jim zdi danes boljša kot nekaj desetletij nazaj, a vseeno nas čaka še dolga pot do popolnega sprejemanja drugačnosti. Dogodek jim je pomenil druženje ob igranju nogometa in s tem preživljanje kakovostnega časa skupaj. »Skozi nogomet, kot kolektivni šport, prenašamo sporočilo strpnosti, sprejemanje drugačnosti in borbo proti rasizmu in vsem oblikam izključevanja. Na turnirjih se namreč lahko družimo in zabavamo vsi, ne glede na to, kako izgledamo, koga imamo radi, od kod prihajamo ali v kaj verujemo ter spoštujemo sočloveka.« je povedal Tadej Sapač, eden od organizatorjev dogodka Brcnimo rasizem.

Z veseljem sem bila del turnirja in kot obiskovalka občutila namen dogodka. Še vedno so določene oblike rasizma prisotne v naši skupnosti, a nam ideje in dogodki kot je Brcnimo rasizem, lahko pomagajo do lažjega sprejemanja drugih ljudi.

Pika Zakonšek

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Turnirja se je udeležilo 13 ekip:

FC MULCI
ISKRA FIAT 1964
MC ZOS
ZASAVSKI VDC
NI-DA-NI
TOPNIČARJI
ŠKLAB
ČEZNEM DA TE SEZNEM
SPARTAK
FRUFRU MIX
SEOSKI ALL STAR TEAM
ASFALTING TEAM
MIŠ MAŠ

Končni vrstni red turnirja:

1. Asfalting team
2. Topničarji
3. FC Mulci

– naj strelec: Endi Bytyqi (Spartak)
– naj vratar: Žiga Menart (FC Mulci)
– najbolj fair play ekipa: FC Mulci