Mesec priložnosti na Finskem

Še malo, pa se bo naša EVS izkušnja v Božičkovi deželi zaključila. Kmalu bo minil mesec dni brezskrbnega življenja v mladinski vasici sredi gozda, ki se imenuje Marttinen.

“Easy life in the middle of nowhere” ne bi bil tako super, če tu ne bi bilo še enajst crazy ljudi z Irske, Estonije, Slovaške, Španije in Finske. Vsak dan je poskrbljeno za smeh, dobro voljo in nove dogodivščine, ki se bodo prelevile v nepozabne spomine. In kaj sploh v mladinskem centru ob jezeru sredi gozda počnemo? Naša naloga je, da obiskujemo okoliške mladinske centre, kjer spoznavamo mlade. Predstavljamo jim naše države, jih seznanjamo s internacionalnostjo in možnostmi potovanj ter izobraževanja v tujini. Predvsem pa se z njimi družimo.

Ko nimamo obveznosti, se grejemo v savni in nato skačemo v mrzlo jezero, se vozimo s kanuji, plezamo, igramo raznovrstne igre, ustvarjamo, spoznavamo finsko kulturo, mesta in pokrajino. Na počitek nas vsak dan opomni zgodnja in temna noč, ki poskrbi, da proste večere uživamo sproščeno in brez slabe vesti. Ob vseh teh čudovitih trenutkih pa nismo pozabili na spoznavanje Helsinkov in največjega bližnjega mesta Tamper.

Naš čas tu je kratek, a sladek in vsak dan poln novih zgodb, zato “kittos”, Marttinen!

Maša Stanič in Anja Poznič,
prostovoljki Evropske prostovoljske službe, skupinski EVS projekt: November of Possibilities 2017