Avgustovski Menjalni krog

V soboto, 5. avgusta, se bo pred zagorsko tržnico od 9. ure dalje odvijal avgustovski Menjalni krog. Poudarek pri izmenjavi bomo posvetili sezonski zelenjavi in sadju ter stvari ki že rahlo preobremenjujejo naše shrambe.

Prav tako pa lahko prebrskate tudi svoje omare in na Menjalni krog prinesete oblačila, ki vam ne služijo tako kot nekoč, bi pa morda komu drugemu prišla prav. Pravzaprav je zaželeno, da na izmenjavo prinesete, kar ne potrebujete in odnesete kar bi vam prišlo prav.  

Kot običajno velja, da več kot prispevamo, več dobimo, manjša je potreba po nakupih v trgovinah, trdnejša je skupnost, bolj zdrava je hrana, ki jo jemo.

Menjalni krog Zasavja je lokalni menjalni sistem (LETS – Local exange trading system), katerega namen je vzpostaviti uravnoteženo odprto skupnost za medsebojno izmenjavo dobrin, storitev ter medsosedsko pomoč.

Pri izmenjavi dobrin in storitev si pomagamo z LETS kuponom, imenovanim “kuolm”. Tako si posamezniki izmenjajo dobrine ali storitve s tretjo osebo. Dogovorjena je tudi vrednost dobrine in ure storitve (5 kuolmov za 1 uro – sprehajanje psa, pomoč pri učenju…).

Se vidimo v soboto!