Nove zgodbe v Živi knjižnici Zasavje

Živa knjižnica Zasavje je potekala v petek, 2. junija, od 13. – 18. ure v Zagorju, v sklopu festivala Rdeči revirji. Pri postavitvi in izvedbi te Žive knjižnice je sodelovalo 18 prostovoljcev, ki so skupaj opravili več kot 150 ur prostovoljskega dela. V petih urah je knjižnico obiskalo kar 46 bralcev, 11 jih je branje celo podaljšalo. Na voljo smo imeli osem knjig z naslovi: Imam, Gej, Biseksualka, Lezbijka in transspolna oseba, EVS prostovoljka, Uporabnik Varstveno delovnega centra ter Ozdravljeni odvisnik in psihotik. Skupno smo imeli 65 branj.

Video dogodka najdete tukaj, fotografije pa najdete v galeriji, avtor je Tomaž Zupan. V letošnjem letu načrtujemo še postavitev 1. septembra v Litiji, 26. junija pa gostimo v Velenju. Na naši FB strani spremljajte objave, saj se nam obetajo še druge postavitve.

unnamed

V Živi knjižnici so knjige ljudje, ki skozi dialog z bralcem ali bralko odpirajo vrata v lastne zgodbe in izkušnje. Deluje kot katerakoli druga knjižnica: izposoja poteka za določen čas, bralci in bralke pa si lahko, potem ko knjigo preberejo in jo vrnejo, če želijo, izposodijo novo.

Živa knjižnica je inovativna metoda, ki skozi aktivni dialog ozavešča in izobražuje o človeških vrednotah in človekovih pravicah, spodbuja razpravo o predsodkih in stereotipih v družbi, prav tako pa doprinaša k razvoju prostovoljstva v organizacijah ter lokalnih okoljih.

Projekt Živa knjižnica Zasavje koordinira Društvo za trajnostni razvoj Slomo, ob podpori Mladinskega centra Zagorje ob Savi, Zadruge Traparij, Mladinskega centra Litija, Kluba KLIŠE in Punkta. Pri projektu sodelujejo prostovoljci vseh omenjenih organizacij.