Menjalni krog

Prvo majsko soboto, 6. maja 2017, bo pred zagorsko tržnico ponovno potekal Menjalni krog. Izmenjevalo se bo med 9:00 in 13:00.

Dobi primerno bo menjava osredotočena na sadike in semena, prve pridelke in druge domače dobrote.

1-ADntwuQNZRm7eEJemync8gUdeleženci bodo izmenjevali doma vzgojene sadike vseh vrst, s tem večali lokalno odpornost glede nastalih in prihajajočih kriz, ter krepili skupnost in solidarnost.
___
O Menjalnem krogu Zasavje:
Menjalni Krog Zasavja je lokalni menjalni sistem (LETS – Local exchange trading sistem), katerega namen je vzpostaviti uravnoteženo odprto skupnost za medsebojno izmenjavo dobrin, storitev ter medsosesko pomoč.  Deluje od decembra 2012, ko je skupina navdušencev izvedla prvi testni dogodek – izmenjavo novoletnih daril. Od takrat naprej prirejajo mesečne menjalne sejme in druge dogodke, na katerih so prebivalci do sedaj izmenjali novoletna darila, pustna in druga oblačila, obutev, semena in sadike, domače pridelke in shranke, peciva in kruh ter knjige.
 
Pri izmenjavah dobrin in storitev si pomagajo z LETS kuponom imenovanim ‘kuolm’. Tako si posamezniki izmenjajo dobrine ali storitve s tretjo osebo. Dogovorjena je tudi vrednost ure storitve in sicer 5 kuolmov ne glede na vrsto dela (sprehajanje psa, pomoč pri učenju…), kot je princip časovnih bank.  
Bistveni poudarki lokalnega sistema izmenjave:
-ustvarjanje povezane skupnosti
-vzajemno zadovoljevanje svojih materialnih potreb in potreb ostalih
-povezanost med različnimi sloji in generacijami
-nabiranje izkušenj in restavracija uporabnih pozabljeni znanj
-zavedanje o lastni moči in moči skupnosti
-izkoreninjenje iz potrošniške družbe
-ohranjanje in razvijanje potencialov znotraj lokalne skupnosti
-osebnostna rast