UTRINKI Z DELAVNICE KORAKI V PODJETNIŠTVO

V sredo, 22. marca 2017, je ob 17. uri v Mladinskem centru Zagorje ob Savi potekala delavnica Koraki v podjetništvo, ki jo je vodil Matija Goljar, ustanovitelj in vodja Ustvarjalnika ter vodiltelj oddaje Štartaj, Slovenija. Na delavnici se je pridružil tudi mentor Ustvarjalnika na Srednji šoli Zagorje in lastnik Pivovarne Knap, Renee Vozelj, ki je sodeloval v prej omenjeni oddaji.

DSC01906

Na delavnici Koraki v podjetništvo smo najprej spoznali nekaj primerov uspešnih poslov po svetu, ki so nastali samo z dobro idejo in brez zagonskih sredstev, ter iz njih izluščili 3 ključne lekcije za odkrivanje poslovnih idej. Danes je lažje nekaj narediti, kot to prodati, danes se prodajajo predvsem zgodbe in doživetja ter naloga podjetnika odkriti čimbolj “boleč” problem, ki ga kupci ne znajo rešiti – podjetnik pa ga lahko. Vodja Ustvarjalnika Matija Goljar nam je zaupal, da osnovni princip podjetništva ni kako rešiti problem, ampak ali rešitev deluje. Najprej se je potrebno vprašati: kateri problem rešujemo, ugotoviti kdo potrebuje naš produkt in sledi prepričevanje ljudi z zgodbo in v čem je naš produkt boljši. Na zadnje je potrebno ugotoviti, kdo je naša idelna stranka. Sledi testiranje desetih ljudi, ki so blizu naši idelani stranki. Na koncu definiramo ciljni trg, ki bo kupil tvoj produkt ter ugotoviti pot do kupca.

20170322_171120

Renee Vozelj nam je pripovedoval o svoji dosedanji podjetniški poti. Zaupal nam je tudi svoje težave, s katerimi se sooča kot lastnik Pivovarne Knap ter nas opozoril, da je zelo pomembno dobro predhodno testiranje naše ideje, predno začnemo s poslom. Na koncu smo analizirali še nekatere ideje naši udeležencev, ter predebatirali kako jih realizirati.

Delavnica Koraki v podjetništvo je potekala v okviru projekta Klub Ključ, kjer se srečujejo mladi (med 15 in 29 letom), ki iščejo zaposlitev in si želijo povečati zaposlitvene možnosti v Zasavju.

Z delavnico smo želeli vzpodbuditi mlade, da razmišljajo o novih idejah ter, da si pridobijo neke informacije, kako začeti v podjetnišvo, na koga se obrniti, na kaj je potrebno biti pozoren, da posel uspe in da si sam sebi zagotoviš zaposlitev.

logo3logo5logo 2logo1
logo 4