Za nami je Festival urbane kulture 2016

dsc_6707

Pretekli vikend, natančneje v petek, 16.12., in soboto, 17.12., je v Mladinskem centru Zagorje ob Savi potekal tradicionalni, že 9. Festival urbane kulture ali na kratko FUK. V dveh dneh se je na odru zvrstilo 12 nastopajočih ter 3 glasbene skupine. Med obema dvodnevnima dogajanjema so mednarodne prostovoljke promovirale tudi program EVS, namenjem mednarodnim izmenjavam.

Petkov hiphop večer so zaznamovali lokalni kovači rim iz Zagorja in sosednjih Trbovelj ter gosti iz Logatca in Ljubljane.  Festivalsko dogajanje je povezoval domači artist Bajta 13, otvoril pa najmlajši izmed nastopajočih, Dino. Sledili so mu Enigma, Elnov, Jurič, Zinedin, Juske in SurReal. Za razbitje monotonosti je poskrbela edina ženska predstavnica Kaja, ter se s svojim odločnim nastopom več kot enakovredno postavila ob bok moškim kolegom. Pred finalom večera je nastopil še zasavski hiphop trio, 3. Štuk bengrz, v katerem ustvarjajo Kevo, Alan in Sago. Okrog 80 glavo publiko je zasedba dodobro razgrela in pripravila na glavnega gosta večera, Došo. Kljub zdravstvenim težavam je Doša zbral moči za obisk Zagorja in solidno izpeljal svoj nastop, med katerim je uspešno vodil interakcijo z obiskovalci pod odrom, ki so mu s svojimi vokali  pomagali pri izvedbi njegovih najbolj znanih hitov. Kot eden izmed starosti slovenske hiphop scene je med pretežno mlado publiko podelil še nekaj modrosti in nasvetov ter s približno 45 minutnim nastopom sklenil prvi dan letošnjega FUK-a.

Po liričnem petku je sledila še malo glasnejša, predvsem pa bolj instrumentalna sobota. Oder so zasedle tri alternativne glasbene skupine. Prvič so se zasavski publiki predstavili gosti iz Ljubljane, Lynch. Kljub nedavni menjavi bobnarja, so svoj nastop v slogu Arctic Monkeys oddelali več kot uigrano. Skupina ima za slovensko sceno dokaj unikaten nastop, zaznamuje pa jih predvsem zelo dobro inštumentalno znanje. Čeprav z nekoliko mirnejšimi toni, okrog 50 obiskovalcev vseeno niso pustili ravnodušnih ter so bili idealen bend pred nekoliko bolj divjo domačo zasedbo Kvazi cirkus. Skupina, ki ima za sabo že n-to nastopov tudi tokrat ni razočarala. Prav tako kot Lynch tudi Kvazi cirkus zaznamuje uigranost ter predvsem edinstven vokal frontmana, ki se v svojih besedilih dotika tem, ki razdvajajo aktualno družbo ter, v včasih tudi metaforski obliki, sporoča marsikatero pikro pripombo na račun vodilnih v državi ter družbenega sistema.  Za konec sobotnega večera ter s tem tudi FUK-a pa so poskrbeli najglasnejši izmed nastopajočih, trboveljske Grable. V zadnjem času ena izmed aktivnejših punk zasedb v Zasavju je s svojim značilnim tupa-tupa punk ritmom ter anarhistično in družbeno kritično obarvanimi teksti odigrala svoj jubilejni 20. nastop.

Deveti FUK je tako skupno obiskalo okrog 160 obiskovalcev in glasbenih ustvarjalcev, kar je pokazatelj, da je število tovrstnih dogodki v Zasavju še vedno premajhno, saj je med mladimi in malo manj mladimi za njih vedno veliko zanimanja ter so v povprečju dobro obiskani. V času do jubilejne desete izvedbe FUK-a  v decembru 2017, se tako nadejamo čim večjega števila koncertov alternativne in urbane kulture v Zagorju ter nasploh v Zasavju.

Več fotografij najdete tukaj in tukaj.