Festival urbane kulture 2016

poster_for-print

Pozdravljeni ljubitelji urbane kulture. Pred nami je mesec december s svojim pestrim dogajanjem. Prav tako se bo dogajalo na urbanem področju ob zvokih alternativne glasbe. Letos se bo tako odvil že deveti, tradicionalni FUK ali Festival Urbane Kulture.

FUK bo potekal v Mladinskem centru Zagorje, v petek, 16.12. in soboto 17.12.2016.

PETEK, 16.12.2016

Festival bomo otvorili v petek ob 21:00 uri z zvokih hip hop glasbe mladih izvajalcev iz Zasavja ter malo bolj uveljavljenih iz Ljubljane.

Artisti oziroma mladi ustvarjalci rap glasbe iz Zasavja slišijo na imena:

Iz Ljubljane ter okolice pa nas pridejo obiskat:

 • Elnov
 • Jurič
 • Juske
 • SurReal

Po tem ko nam mladi upi hip hopa, pokažejo svoje veščine ob izvajanju pesmi, bo na oder prišel glavni gost letošnjega festivala, Doša. Stari znanec slovenske hip hop scene prihaja iz Ljubljane. Za povezovanje in potek koncerta bo poskrbel Bajta 13. Naj podelimo še besedo ali dve o Doši, ki ga je pred časom napisala Mladina.si:

Na (ljubljanski) hiphoperski sceni Doša ni novo ime, temveč prav nasprotno. Sledi njegovega delovanja se vlečejo še od revijalnega ploščka domačega repa 5 minutes of fame, na katerem je Doša skupaj s Cazzafuro sestavljal tandem Da II Deuce, ki je prispeval Dost vas mam. Nato se je Kacafura začel ukvarjati s producentstvom, Doša pa tudi, čeprav bistveno manj. Svoje mesto je videl za mikrofonom. Precej let (in fristajlov, na katerih je sodeloval) je minilo od tedaj. Leta 2010 smo dočakali njegov prvenec, dvojni album Memento Mori, ki ga ne gre sprejeti kot celo(s)tno konceptualen album, ampak kot kompilacijo dosedanjega dela, ki kaže raznolike odtenke konsistentne podobe, kakršno si je Doša do sedaj ustvaril na hiphoperski sceni. Pri založbi Datura ga predstavljajo kot »prvi slovenski dvojni hip hop album«.

Obeta se ”hood” hip hop večer katerega ne gre zamuditi. In da, saj vemo kako je, če smo že kdaj bili na koncertu v živo; veliko boljše je priti na koncert kot pa ga naslednji dan pogledati na spletu.

._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._

SOBOTA, 17.12.2016

V soboto nam bodo z alternativnimi ritmi in melodijami večer od 21:00 naprej popestrili Kvazi Cirkus, Grable in LYNCH.

KVAZI CIRKUS:

je zasedba, ki jo sestavljajo štirje člani

 • Tadej Ojsteršek – Bas kitara
 • Aeš Ojsteršek – Bobni
 • Vili Groboljšek – Kitara
 • Nejc Kresnik – Vokal

Vsi trije instrumentalisti so stari znanci, saj jih povezujejo sorodstvene vezi. Pred leti so začeli bolj za šalo kot zares glasbeno sodelovati in preigravati razna glasbena dela. Sčasoma so pričeli ustvarjati avtorsko glasbo, ki je bila sprva zgolj instrumentalna, danes pa jih spremlja tudi vokal.

GRABLE

“4-je gusrji iz trboul matkurba! tupa – tupa, piči pouna!” To je vse kar so povedali o sebi.

LYNCH

V času, ko Hudič neutrudno novači mlade, je ena glasbena skupina za svoje ustvarjanje prejela maziljenje od zgoraj. Lynch, štiričlanski bend iz Ljubljane, je po besedah pričujočih slavljenje skinil v nulo. Kritiška javnost se je že večkrat naglas spraševala v kateri žanr spadajo mladeniči. Je to noise rock? Surf? Morda grunge, indie? Kot je nekoč napisal nekdo, ki mu gredo besede bolje od rok: “Temu filmu je mama kitara, očetov pa je več.”

 • Jan Ovnik – vokal, kitara
 • Nik Drozg – kitara
 • Lovrenc Rogelj – bas kitara
 • Maraya Vlaj Koščak – bobni