Your body is your statement!

Se kdaj vprašate, kako se počutite oz. kako se počuti vaše telo? Ali se med dejavnostjo za trenutek ustavite in poskusite narediti nekaj zase? Kako dojemate svoje telo oz. sebe? Se vam zdi pomembno upoštevati odzive vašega telesa na trenutno dejavnost oziroma stanje ali je to nepotrebno in potrata časa?

Na usposabljanju, imenovanem »Your body is your statement«, na Poljskem, smo spoznavali svoje telo in odzive telesa na določene dejavnosti. Ukvarjali smo se z izražanjem naših misli in izkušenj, z meditacijo, s sprostitvijo napetosti v telesu, z dotiki (masaže, acro joga) in svobodnim gibanjem. Vse to je potekalo na zanimiv in prijeten način ob glasbi ali nežnih besedah.

1

27 udeležencev iz 12 držav smo se skupaj s tremi voditeljicami naselili v hišo v kraju Uniejów,+ kjer smo bili obdani s travniki in gozdovi. Vsak dan so nas prišli pozdraviti sosedovi pasji in mačji prijatelji. Kuharice so nam pripravljale okusno in zdravo domačo hrano. Preden smo prišli na usposabljanje, smo doma kot predpripravo na usposabljanje opravili krajše meditacije preko spletne strani: https://www.headspace.com/

Udeleženci smo se preko dejavnosti gibanja in izražanja kmalu začeli povezovati ter si zaupati, kar je ustvarilo delo v prijetnem vzdušju. Začeli smo bolj in bolj spoštovati svoje telo ter tako delati za boljše počutje. Spoznali smo pomembnost nežnosti do svojega telesa in skrbi za druge, na kar v hitrem vsakdanjem življenju večkrat pozabimo oz. ignoriramo. Naučili smo se večjega razumevanja soljudi, torej namesto obsojanja in popravljanja napak drugih, pohvalimo, kar nam je všeč. Smo hvaležni za to, kar imamo in se veselimo še vsega, kar pride. Našo veselje ob polni luni smo proslavili s petjem pesmi in igranjem na inštrumente, hvaležnost ob naši skupni izkušnji pa s posebnimi oblačili, glasbo in plesom.

2

Ugotovili smo, da s telesom nezavedno pokažemo svoje počutje, misli in tudi samozavest. Preizkusili smo se v izražanju trditve, ki nam veliko pomeni. Pri tem smo se povezali s telesom in razmišljali o naših preteklih pozitivnih dogodkih. Prišli smo do skupnih zaključkov, da ko poskrbimo za svoje dobro počutje, smo srečnejši, bolj verjamemo v naše cilje in jih lažje dosežemo. Naša nekaj dnevna izkušnja nam je vrnila občutek, da smo svobodni, da moramo najprej imeti radi sebe, da lahko potem pomagamo drugim in da lahko uresničimo vse svoje sanje ter živimo srečno.

3

Na usposabljanju smo raziskovali sebe, svoje občutke in potrebe. Menim, da bi takšna izkušnja koristila vsakemu, saj bi tako za nekaj dni izstopil iz svojega »sistemskega življenja«, kjer ne dohajamo več samega sebe, in pomislil nase ter na to, kar je resnično pomembno zanj.

Na spodnjih dveh povezavah si lahko ogledate posnetka za lažjo predstavo:

https://www.ted.com/talks/eve_ensler?language=en

https://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are?language=en

Liza Kokole