Mladinsko ulično delo

20160630_185443

V Mladinskem centru Zagorje ob Savi že tretje leto zapored v toplejših mesecih pripravljamo najrazličnejše aktivnosti za otroke in mlade, ki popoldneve preživljajo na ulici, igriščih, mestnih trgih. Tako je mladinsko ulično delo postalo nepogrešljiv del programa Mladinskega centra Zagorje ob Savi, kakor tudi preživljanja prostega časa številnih otrok in mladih pri nas.

20160714_191059Vsako leto spomladi izvajamo usposabljanje za bodoče mladinske ulične delavce, ki nato skupaj načrtujejo in izvajajo aktivnosti. Zaposleni Mladinskega centra Zagorje ob Savi skupaj s prostovoljci nato pripravljajo redna tedenska srečanja, na katerih se z mladimi in otroki družijo ob športno-rekreativnih in ustvarjalnih delavnicah hkrati pa jih informirajo o možnostih in priložnostih, ki jih ponuja Mladinski center Zagorje ob Savi.

»Mladi nas kot mladinske ulične delavce vedno lepo sprejmejo, saj jih zanima veliko stvari, vendar včasih ne vedo, na koga bi se obrnili, ali pa enostavno nimajo dovolj poguma in motivacije, da bi storili korak proti mladinskemu centru, ker tam pač »ne poznajo nikogar«,« pravijo v MC ZOS.

20160806_113605Til Šiles, prostovoljec Mladinskega centra Zagorje ob Savi, dodaja: »Otroci zelo uživajo v aktivnostih, ki jih pripravimo v sklopu mladinskega uličnega dela. Tedensko jim pripravimo različne zabavne in tekmovalne igre. Držimo se stalnega termina, tako da otroci že sami vedo, kdaj jim bomo delali družbo na športnem igrišču. Otroci in mladi na tak način spoznajo prostovoljce MC ZOS-a in se seznanijo z delom prostovoljca in v prihodnosti mogoče pridružijo tudi kot prostovoljci. Vsak teden nas otroci nestrpno pričakuje saj vedo, da jim bomo popestrili vsaj eno popoldne na teden.«

20160806_113524Z organiziranjem prostočasnih aktivnosti na stalni lokaciji osnovnošolcem omogočamo aktivno in kreativno preživljanje prostega časa, pridobivanje socialnih veščin in krepite zavesti o odgovorni uporabi javnih površin, v prvi vrsti pa želimo prisluhniti njihovim potrebam in željam.