Gradnja Prazgodovinske kmetije Praštirc

13217318_265221643828294_6788551640803764437_o

 

Ste že slišali za Prazgodovinsko kmetijo Praštirc, ki se počasi raste na obrobju Evroparka?

Če bi radi spoznali življenje in delo v času naših prednikov, potem vas vabimo, da se nam v nedeljo, 14. avgusta, pridružite pri nadaljevanju gradnje Prazgodovinske kmetije Praštirc. Z gradnjo bomo pričeli ob 9. uri, lahko pa se nam pridružite kadar koli tekom dneva – prav posebej pa vas vabimo, da se nam pridružite na delavnicah, ki bodo potekale med 10. in 11.30, ko se bomo  preizkušali v različnih veščinah iz pradavnine: mletju žita na žrmljah, prižiganju ognja, brušenju kamnite sekire, vrtanju luknje v kamen, predenju nitke in šivanju s koščeno šivanko.

In še pojasnilo za vse tiste, ki nestrpni postavljate vprašanja, kdaj bo ta kmetija že zgrajena in kako, da nam je v vsem tem času še ni uspelo postaviti. V procesu izgradnje Prazgodovinske kmetije Praštirc gre v bistvu za spoznavanje načina gradnje kot so ga poznali naši predniki v času prazgodovine, ko še ni bilo modernih orodij, ki bi jih poganjali elektrika in nafta in so pri gradnji uporabljajli izključno naravne materiale.

Gradnjo vodi Skupina STIK, skupina strokovnjakom s področja arheologije in zgodovine, ki nam je v veliko podporo in pomoč pri usmerjanju vseh pridnih prostovoljcev, ki so v gradnjo pripravljeni vložiti veliko časa in energije.

Gre za projekt, ki v ospredje postavlja izkustveni način učenja – učenja na podlagi pridobivanja praktičnih izkušenj in spoznavanja preteklosti naših krajev na nekoliko drugačen način kot smo ga sicer vajeni.

Kmetija je mesto odkrivanja arheološke zgodovine Zasavja, izvajanja različnih delavnic Mladinskega centra Zagorje in drugih organizacij ter spontanega druženja.

Zato upamo, da se vidimo tam, skupaj poprimemo za delo in se vživimo v delo in življenje naših prednikov.

 

Vabljeni!