Več kot 100 mladih Zagorjanov “ciljalo na 5-ko”

13220803_1088096491227038_2023982338006904474_o

Utrinki delavnice o duševnem zdravju med mladimi v sklopu projekta “Ciljam na 5-ko!”.

Zagorje, 5. junij 2016 – »Ciljam na5-ko!” je projekt, ki so ga med januarjem in junijem letos zasnovali in izvedli prostovoljci Mladinskega centra Zagorje. Projekt je bil izveden v sklopu razpisa Za zdravje mladih, financiran s pomočjo Norveškega finančnega mehanizma. Glavni namen projekta je bil ozavestiti dijake, kako pomembno se je znati uspešno soočiti z neuspehi.

Projekt je zajemal načrtovanje delavnic o duševnem zdravju med mladimi, izvedbo 4-ih delavnic na lokalni srednji šoli, Srednji šoli Zagorje, ter izvedbo zaključnega dogodka “Grand finale”, kjer je skupina predstavila projekt, njegove namene in cilje.

»Sprememba šolanja iz osnovne srednjo šolo mnogim mladim predstavlja stresno situacijo. Mladostnikom se lahko zgodi, da se kar naenkrat srečajo z raznimi neuspehi, na katere niso pripravljeni in se z njimi ne znajo konstruktivno soočiti. Lahko se zgodi, da začnejo iskati rešitve v kajenju, pitju alkohola ali v poseganju po drogah. S tem namenom smo se odločili, da se v projektu »Ciljam na 5-ko!« osredotoči na preventivne ukrepe soočanja z neuspehi za mladostnike, ki pričenjajo s srednješolskim izobraževanjem,« so o projektu zapisali prostovoljci.

13217354_1088095797893774_1160377215682565935_o

Skupina prostovoljcev, ki so jim v Mladinskem centru Zagorje nadeli vzdevek »Zdravkoti«, so med 5. aprilom in 24. majem letos izvedli delavnico za dijake štirih razredov Srednje šole Zagorje. Pred izvedbo delavnic sta se člana skupine, Liza in Andraž, januarja letos udeležila Usposabljanja za promotorje zdravja med mladimi, ki je bilo organizirano in izvedeno v sklopu projekta Za zdravje mladih. Med januarjem in aprilom so člani skupine načrtovali izvedbo delavnic, ki so jih dijaki in vodstvo Srednje šole Zagorje toplo sprejeli.
O projektu so Zdravkoti dejali: »Na podlagi pogovora z dijaki smo za temo delavnic izbrali prijateljstvo, saj predstavlja pomemben del njihovega življenja. Da bi se lahko dijaki čim bolj vživeli v vlogo soočanja z neuspehi, smo osrednjo aktivnost izvedli preko metode gledališča zatiranih. Tako lahko dijaki sami predlagajo rešitve problema in se tudi sami preizkusijo v različnih vlogah.«

Projekt se je zaključil z dogodkom, ki so ga poimenovali »Grand finale«. Ta je potekal pretekli petek, 3. junija, v sklopu 14. mednarodnega uprizoritvenega festivala Rdeči revirji.
Ob zaključku izvedbe delavnic o duševnem zdravju med mladimi v lokalnem okolju, so Zdravkoti posneli tudi krajši video z izjavami dijakov in strokovnih delavcev Srednje šole Zagorje ter direktorja Mladinskega centra Zagorje, Marka Pavloviča.

Skupino prostovoljcev, ki so pripravili in izvedli projekt »Ciljam na 5-ko!«, so sestavljali Liza Kokole, Špela Peterlin, Andraž Renko, Matej Korbar, Maja Rahne, Tina Osmanovič in Blaž Grum.

2

Fotogalerije delavnic so na voljo na Facebook strani Mladinskega centra Zagorje:
2 delavnici 5.4.2016,
1 delavnica 19.5.2016,
1 delavnica 24.5.2016.

 

Mladinski center Zagorje (info@mczos.si)

***
Projekt Za zdravje mladih izvaja organizacija Brez izgovora Slovenija v sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenije, Združenjem slovesnkih katoliških skavtinj in skavtov, Zvezo tabornikov Slovenije, RTV Slovenija in Inštitutom za nacionalno zdravje.

1