Novi novinarji na vidiku

yja720 mladih Evropejcev, iz Estonije, Madžarske, Hrvaške in Slovenije, se te dni mudi v Puli. V okviru izmenjave Youth Journalism Academy raziskujejo teorijo in prakso novinarstva.

Štirje mladi so se z vodjo skupine v ponedeljek, 14. marca, izpred mladinskega centra v Zagorju odpeljali v Štinjan v okolici Pule in se pridružili ostalim mladim, v iskanju znanja o novinarstvu. Desetdnevna izmenjava jih je popeljala na pot odkrivanja tako teorije kot prakse novinarskega poklica.

yja1

Po začetnem spoznavanju in povezovanju celotne mednarodne ekipe, so se lotili osnov teorije. Sledil je obisk medijev, med katerimi je bila lokalna televizija in regionalna izpostava hrvaške nacionalne radio-televizije, v Puli. Tam so jim predstavili svoje prostore in delo, v katerem so se lahko tudi sami preizkusili.

 

yja3

V tem času pa so že na terenu, kjer pridobivajo izkušje iz same prakse. Ta vključuje različne kompetence novinarstva, kot so na primer pisanje člankov, fotografija, video, intervjuji, raziskovanje in oblikovanje zgodb.

 

Porazdeljenim v skupinah jim to odlično uspeva, najboljši izdelek pa bo objavljen v Puljski reviji za mlade 3ska, ki jo bere cela Istra, in na evropskem mladinskem portalu.

 

yja5 yja6yjl2yja4

Udeleženci izmenjave svoje vtise, pridobljena znanja in izkušnje beležijo tudi v obliki bloga, ki ga najdete na tej povezavi.

 

eu (1)erasmus