Pomoč beguncem

2CD6B21800000578-3251456-Abdul_Karim_17_spends_his_nights_bedding_down_on_the_ground_in_O-a-1_1443434632131V zadnjem času se soočamo s pretresljivimi zgodbami o ljudeh, ki so zapustili svoje domove, v želji, da bi našli mir, varnost in boljši jutri. Trenutno je najbolj kritična situacija na Hrvaško – Madžarski meji, kjer primanjkuje praktično vsega, predvsem pa toplih oblačil in obutve, o čemer priča poročilo prostovoljcev in aktivistov na meji.

” Ponoči je več kaosa, policija kriči in lovi ljudi. Ne smejo se ustavljat niti za čaj. Dve aktivistki sva naredili baby corner, menjava pleničk, bodijev, obleke. Vsi dojenčki so trdi od strahu, tudi manjši otroci. Polulani, imajo trda telesa, malo odzivni, ampak imajo še nekaj telesne temperature. Sva si izborili, da lahko dojenčki počakajo 15 minut, da jih ‘oskrbiva’.

Ljudje so prestrašeni in v naglici, noč naredi svoje – dežuje. Zelo so veseli čaja, vsi se zelo zahvaljujejo. Težko je reči, kako so, verjetno mislijo, da bo vse bolje in jim to daje upanje. Za pot iz Turčije porabijo 3-4 dni, kar je neverjetno hitro. Ampak se mi zdi, da so veseli, da so čez Srbijo, Makedonijo. Prostovoljcev je dovolj, delamo 24h+, za nas ni dneva/noči. Delimo si spalke, šotore, obleke. Zdaj policija kriči na nas zaradi smeti. Improvizacija. Delamo čevlje iz žab in plastičnih vrečk in kartona. Ni zdravnikov, ki so nujni.”

V  soboto, 3. oktobra, bomo med 12. in 20. uro v sklopu nogometnega turnirja “Brcnimo rasizem!” zbirali pomoč tudi na Mladinskem centru Zagorje.

Zbran material bodo prostovoljci osebno dostavili na mejne prehode (predvsem Hrvaško – Madžarske), kjer bo pomoč glede na aktualno situacijo najbolj potrebna.

 

Kakršna koli pomoč, ZELO DOBRODOŠLA! 

 

Trenutno je na terenu največ potrebe po naslednjih stvareh:

– oblačila in obutev za mrzle in deževne dni (zimske obleke in obutev, palerine, anoraki, jakne),
– otroška oblačila in jakne,
– šali in kape,
– nogavice in čevlji (moški čevlji, nogavice za odrasle in otroke, št. 23 – 44),
– armafleksi, spalne vreče, odeje,
– plenice,

– higienski pripomočki (mila, šamponi, vlažilni robčki, vložki, zobne ščetke in paste…),
– sanitetni material (razkužila, razkuževalni robčki, obliži, povoji, gaze…),
– otroška hrana,

– energetska hrana (suho sadje, oreščki, žitne ploščice),
– nepokvarljiva hrana (konzervirana hrana, ki ne vsebuje svinjskega mesa, pripravljena za uživanje),
– pitna voda v plastenkah.