Rdeči revirji 2015 – Delavnica: gledališče zatiranih

Meth-artMetoda gledališča zatiranih je metoda, ki se pogosto imenuje tudi gledališče za družbene spremembe oziroma politično gledališče.

Namen gledališča je intervenirati, izraziti neizrečeno, kazati tisto, kar se tiče vseh in ne zgolj nekaterih, kazati situacije in načine vedenja, zlorabe moči ter predstavljati forum manjšin, na katerem lahko posamezniki nastopijo proti večini, proti oblasti.

Gledališče zatiranih daje glas tistim, ki so sicer ne-slišani ali zatirani, z uporabo raznolikih pristopov, kot so časopisno gledališče, nevidno gledališče, slikovno gledališče ter v praksi največkrat uporabljeno forumsko gledališče, mavrica želja in druge tehnike.

Metoda se od drugih gledaliških praks razlikuje predvsem po tem, da namesto klasične binarne delitve igralec–gledalec ponuja nov, enakopraven odnos, ki gledalca aktivno vključi v prizor ali dogajanje. Tako so gledalci postavljeni v dvojno vlogo gledalcev in igralcev, gled-igralcev. Gled-igralec je v gledališču zatiranih pozvan, da se premakne iz zofe udobja in z razmišljanjem ter predlogi soustvarja prizor ali dogajanje preko dialoga in sodelovanja.

Več o metodi gledališča zatiranih …

Izkušnje z gledališčem niso pogoj za udeležbo na delavnici, dovolj je zanimanje in radovednost. Z delavnico začnemo v sredo, 3. 6. 2015, ob 16. uri v prostorih MC ZOS, družili pa se bomo tudi v četrtek, 4. 6. 2015, in v petek, 5. 6. 2015. Podrobneje v programu … 

 
Udeležba na delavnici je brezplačna, število mest pa je omejeno, zato pošljite prijavo na info@mczos.si, da si zagotovite svoje mesto. Se vidimo!