Medgeneracijski festival »Srečen za živet« gradi mostove med generacijami

FOTO Sauli KetolaPretekli konec tedna se je v Zagorju ob Savi odvil že drugi Medgeneracijski festival z naslovom »Srečen za živet«. Festival sta organizirala Mladinski center Zagorje (MC ZOS) in Medgeneracijsko središče Zagorje, ki deluje v sklopu tamkajšnjega mladinskega centra. Letošnjega festivala se je po ocenah organizatorjev udeležilo več kot dvesto obiskovalcev. Enodnevni festival je v popoldanskem delu postregel s Tržnico društev, v večernem pa z Družabno-plesnim večerom.

Festivala, ki je bil letos drugi zapored, se je udeležilo kar 26 organizacij, društev in zavodov, ki delujejo na območju občine Zagorje ob Savi. Na živahni Tržnici društev so se predstavila tako društva, ki vključujejo pretežno starejšo populacijo, kot tudi mladinske organizacije, študentski klub, osnovne in srednje šole, ter druge organizacije in združenja. Til Šiles, zagorski tabornik, ki je na festivalu predstavljal aktivnosti Roda Polde Eberl – Jamski, meni: »Medgeneracijski festival je super še posebej zato, ker se predstavlja zelo veliko lokalnih društev. Pohvala organizatorjem in menim, da bi bilo treba imeti veliko več takih in podobnih festivalov. Najbolj všeč so mi bili prostovoljci Mladinskega centra Zagorje iz tujine, saj so imeli zanimive delavnice z igrami.«

Medgeneracijsko središče Zagorje je s svojim delovanjem pričelo pred dvemi leti, vse od takrat pa njegove (po večini brezplačne) aktivnosti koordinira ga. Anica Ule-Maček, ki je o festivalu povedala: »Program aktivnosti  Medgeneracijskega središča Zagorje je namenjen vsem generacijam, s ciljem, da vsakdo najde nekaj zase.  Odraz tega je bil tudi tafestival. Na Tržnici društev so se predstavila  društva in ustanove,  ki vključujejo otroke, mladostnike, kot odrasle in starejšo populacije. Tako pestra je bila tudi paleta obiskovalcev, od mladih, aktivne populacije do babic in dedkov z vnuki.«

Na krajši otvoritvi, kjer so sodelovale najmlajše baletke Baletnega oddelka Glasbene šole Zagorje in Pevska skupina Klasek, je direktor Mladinskega centra Zagorje, Marko Pavlovič, poudaril, da je glavni namen festivala »medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje v občini, promocija pomena prostovoljstva v lokalnem okolju, predstavitev možnosti aktivnega preživljanja prostega časa ter krepiti odnose med organizacijami in društvi«.

Medgeneracijski festival »Srečen za živet« je letos ponudil tudi pestro večerno dogajanje, saj so se sodelujoči na festivalu in obiskovalci lahko podružili tudi na Družabno-plesnem večeru. Pokroviteljstvo nad festivalom je prevzela Občina Zagorje ob Savi, župan občine, g. Matjaž Švagan. Ta je v svojem nagovoru poudaril tudi, da se še v aprilu načrtuje vzpostavitev posvetovalnega telesa župana, ki se bo ukvarjala z vprašanji s področja mladih (Komisija za mladinska vprašanja). Medgeneracijski dialog je pomemben za sožitje med generacijami, zato so mladi še posebej z veseljem pozdravili županovo pobudo.

Kot je v svojem nagovoru poudarila tudi koordinatorka aktivnosti Medgeneracijskega središča Zagorje ob Savi, Ule-Mačkova, je »moto Medgeneracijskega središča Zagorje graditi  mostove med generacijami«, kar pa je bil hkrati tudi eden izmed glavnih ciljev festivala.

 

Mladinski center Zagorje (info@mczos.si)