Živa knjižnica v Zagorju ob Savi

552827_482544815105664_915317215_n

Živa knjižnica deluje kot katerakoli druga knjižnica: izposoja poteka za določen čas, bralci in bralke pa si lahko, potem ko knjigo preberejo in jo vrnejo, če želijo, izposodijo novo.

V živi knjižnici so knjige ljudje, ki skozi dialog z bralcem ali bralko odpirajo vrata v lastne zgodbe in izkušnje. Knjige – ljudje, so predstavniki in predstavnice manjšine ali družbeno ogrožene skupine, ki se sooča in bori s predsodki in stereotipi in ki je družbeno diskriminirana, stigmatizirana in/ali izolirana (maratonec, medicinska sestra, socialna delavka in potomka priseljencev iz Bosne in Hercegovine, oseba z izkušnjo motnje hranjenja, brezposelni bivši delavec SVEE, vegan, aktivna upokojenka, tek za življenjem (ozdravljen odvisnik od težkih drog), vizualni ustvarjalec, freelancerka, kreativka, avtoštoparka, potomka Srbov iz Bosne in Hercegovine, bivši zapornik, Jugoslovan (upokojeni gradbeni delavec iz Srbije), new age raziskovalka, sekretarka srbskega kulturno umetniškega društva, trije koraki in pol (nekdanji vrhunski športnik, aktivist in motivator, oseba, ki je prebolela raka), oseba z izkušnjo pravilnega hujšanja, mlad pisatelj in pesnik, gej, odrasel otrok alkoholika, mlada županja, udeleženec resničnostnega šova, imam oz. muslimanski duhovnik).

Bralec ali bralka je lahko kdorkoli, ki se je pripravljen/a soočiti z lastnimi stereotipi in predsodki in je pripravljen/a na izkušnjo – branje, ki ne traja več kot 45 min.

 

V Živo knjižnico v Mladinski center Zagorje vas vabimo v petek, 13.3.2015, med 16.00 in 20.00

 

Pred samo izposojo knjige vas prosimo, da preberete pravila knjižnične izposoje:

Hkrati si lahko izposodite samo eno knjigo.
Knjigo si lahko izposodi samo en bralka/bralec, ki si potem, ko knjigo prebere in jo vrne v knjižnico, lahko izposodi novo knjigo.
Rezervacija knjige vnaprej ni mogoča.
Knjigo si lahko sposodite za določen čas: 30 minut.
Čas izposoje se lahko izjemoma podaljša za 15 min (po dogovoru s knjigo in knjižničarko).
Bralka/bralec je dolžan/-a knjigo vrniti v takem duševnem in fizičnem stanju kot jo je prejel/-a.
Prepovedano je kakorkoli poškodovati knjigo: ne trgajte ali vihajte strani in platnic!
Prepovedano je po knjigi polivati hrano ali pijačo!
Prepovedano je knjigo žaliti ali kakorkoli drugače prizadeti njeno dostojanstvo!
Bralka/bralec se strinja s tem, da knjiga prekine pogovor, v primeru, da se z njo ravna nespoštljivo!

US-embassy ALT MCZOS_Logo_napis legebitra logo1