V Zagorju v štirih mesecih več kot deset mladih dobilo delo

6b7529e1555dc2b9f5808b169e40d797_w400

Člani zaposlitvenega kluba za mlade Zagorje.

Konec meseca januarja 2015 se je zaključil prvi krog tretje sezone Zaposlitvenih klubov za mlade, ki so skupni produkt uspešnega sodelovanja Zavoda Nefiks in znamke Orto podjetja Si.mobil d.d. Zaposlitveni klub za mlade Zagorje, ki že tretje leto zapored zelo uspešno deluje v Mladinskem centru Zagorje, je v štirih mesecih svojega delovanja dosegel cilj pomagal več kot desetim mladim do prve priložnosti za delo.

V preteklih mesecih je bilo v prostorih Mladinskega centra Zagorje ob Savi ob torkih vedno pestro, zanimivo in nikoli dolgočasno, za kar so poskrbeli udeleženci zaposlitvenega kluba Zagorje ob Savi. Le ti so se poleg druženja lahko udeležili različnih delavnic, kjer so izpopolnjevali svoja znanja in tudi pridobili nova. Delavnice, na katerih so pridobili največ kompetenc in znanj so bile: delavnica priprave življenjepisa in obnašanja na razgovoru, delavnica »Kako do službe«, delavnica neverbalne komunikacije ter delavnica oblikovanja CV vizitke. V mesecu novembru je klubovce obiskal gospod Boštjan Karmuzel, direktor Si.mobil Zasavje, ki je vsem članom omogočil opravljanje plačane prakse v Si.mobilovi poslovalnici v Trbovljah. V prvih dneh decembra so člani kluba organizirali t.i. podjetno aktivnost, »Zdrav teden«, katere glavni namen je bil, da mladi pridobijo kompetenco podjetnosti. Hkrati so poglobili organizacijska in komunikacijska znanja ter udejstvovanje pri timskem delu, ki je nujno potrebno za uspešno izpeljano delavnico. V okviru »Zdravega tedna« so pripravili in sami izvedli sklop brezplačnih dogodkov na temo zdravega načina življenja.

V zaposlitvenem klubu Zagorje ob Savi zagotovo nikoli ni bilo dolgčas. Udeleženci so in še bodrijo drug drugega, si posredujejo informacije o prostih delovnih mestih in drugih razpisih, držijo pesti za uspešno opravljene razgovore in ravno pristno sodelovanje med njimi je stkalo iskrene prijateljske vezi med njimi, ki se verjetno ne bodo kar tako pretrgale.

Udeleženka zaposlitvenega kluba za mlade Zagorje ob Savi Azra, ki je dobila priložnost v projektu Podjetno v svet podjetništva 2014, je o dejavnostih kluba povedala: »… zaposlitveni klub mi je prišel prav predvsem pri sestavljanju prijave in razgovoru, ki sem ga imela s komisijo. Zaradi trikov, ki se jih naučila na naših predavanjih, sem lahko nastopila zavzeto, strastno in suvereno.« Uporabnost pridobljenih kompetenc potrdi tudi Anja, udeleženka zaposlitvenega kluba Zagorje, ki opravlja prakso v Si.mobil Zasavje: »Na zaposlitvenem klubu sem dobila ogromno nasvetov, kako pripraviti za delodajalca privlačno prošnjo in življenjepis. Pridobila sem kompetence javnega nastopanja in se naučila uspešnega komuniciranja in premagovanje treme.«
Medsebojno sodelovanje in hitro posredovanje informacij med udeleženci je doprineslo tudi sadove – zaposlitve in nove priložnosti za rast na karierni poti. V obdobju od oktobra do konca januarja so od petnajstih mladih iskalcev dela štirje udeleženci dobili redno zaposlitev, štirje so bili vključeni Delovni preizkus (enega izmed programov Aktivne politike zaposlovanja), dva udeleženca sta dobila priložnost za druge oblike dela, ena oseba pa še vedno sodeluje s Si.mobil Zasavje.

Pomočnica vodje kluba, Katarina, je do svoje prve priložnosti za delo prišla s pomočjo sodelovanja v klubu preteklo sezono. To jo je danes pripeljajo do redne zaposlitve, o sodelovanju v klubu pa zagotavlja: »Meni je sodelovanje v klubu prineslo same pozitivne stvari, nova poznanstva, znanja in kompetence, zato vsem mladim iskalcem zaposlitve priporočam, da izkoristijo priložnost in se vključijo v najbližji klub. Saj je edino, kar lahko izgubiš, status brezposelne osebe.«

 

Kontakt: Petra Grahek, članica Zaposlitvenega kluba Zagorje ob Savi

 

 ***
Zavod Nefiks ob podpori znamke ORTO nadaljuje s tretjo sezono Zaposlitvenih klubov za mlade, s katerimi mladim pomaga pri povečanju njihove zaposljivosti. Sodelovanje v zaposlitvenih klubih je 72 mladim prineslo zaposlitev. V tretji sezoni so zaposlitveni klubi že delovali med oktobrom in januarjem v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Zagorju ob Savi in Murski soboti, od januarja do maja pa v Ljubljani, Mariboru, Celju in Novem mestu.