Pogovor s Si.mobilovo kadrovnico gospo Ksenijo Hudomalj

kolaž 1V torek, 4. novembra, so udeleženci Zaposlitvenega kluba za mlade Zagorje ob Savi medse povabili gospo Ksenijo Hudomalj, ki je kot kadrovnica zaposlena v podjetju Si.mobil d.d. Prisotnim je podala koristne informacije o sestavi in obliki življenjepisa ter o poteku razgovora z delodajalcem, najbolj zanimivi pa so bili njeni odgovori na zastavljena vprašanja s strani udeležencev.

Mladi iskalci zaposlitve se sicer srečujejo enkrat tedensko v Mladinskem centru Zagorje, kjer načrtujejo različne aktivnosti z namenom povečevanja zaposlitvenih možnosti, tokratno  srečanje kluba pa je potekalo malce drugače kot doslej. Gospa Hudomalj je pregledala življenjepise članov kluba in jih opozorila na napake, ki se pojavljajo v življenjepisih ter poudarila, na kaj morajo biti posamezniki še posebej pozorni. Ob tem je podala kar nekaj dobrih kot tudi slabih primerov življenjepisov, ki jih je prejela tekom svojega službovanja na delovnem mestu kadrovnice. Vsak nasvet iz prve roke je za mlade iskalce zaposlitve še kako dobrodošel, še posebno zato, ker se na trgu zaposlovanja večinoma znajdejo takoj po končani fakulteti, kjer teh informacij niso dobili.

V drugem delu srečanja je gospa Hudomalj odgovorila na vprašanja klubovcev, ki so se nanašala na pretekle izkušnje z razgovorov udeležencev, pri katerih so se sami počutili neprijetno ali pa celo niso vedeli kaj bi bil tisti pravi odgovor, ki si ga je želel slišati delodajalec. Vsebina vprašanj je bila različna, od tega zakaj kadrovniki sprašujejo, katera žival bi bil posameznik na razgovoru, do vprašanja, ki se nanaša na načrtovanje družine. Udeleženci so zastavili cel spekter vprašanj, gospa Hudomalj pa je sproščeno in brez zadržkov povedala, zakaj se določena vprašanja pojavljajo na razgovorih z delodajalcem. Predstavila je zorni kot kadrovnika, ki je bil morebiti komu neznan in včasih nerazumen, ter natančno pojasnila, zakaj kadrovniki kandidatom zastavljajo določena vprašanja in kako to vpliva na kasnejšo izbiro pri zaposlovanju.

Udeleženci so bili s podanimi informacijami in odgovori na zastavljena vprašanja vidno zadovoljni. Članica Zaposlitvenega kluba za mlade Zagorje ob Savi Tina je o srečanju povedala: »Na srečanju je bilo res sproščeno vzdušje, tako da človek ni imel občutka, da se pogovarja s kadrovnico uspešnega slovenskega podjetja, temveč dobro znanko, ki deli dobronamerne nasvete«.

Udeleženci kluba so bili enotni, da so takšna srečanja s kadrovniki zelo dobrodošla, saj lahko zastavijo vprašanje in dobijo nasvet iz prve roke. Po drugi strani pa s tem izgubljajo strah pred kadrovniki, pred razgovori z delodajalcem in predvsem pred vprašanji, ki so jih v preteklosti spravila v slabo voljo. Klubovci bodo nasvete gospe Hudomalj upoštevali ter se tako na razgovor še bolje pripravili, predvsem pa bolj sproščeno in odločno nastopili na razgovoru za svojo sanjsko zaposlitev.

 

Petra Grahek, udeleženka Zaposlitvenega kluba za mlade Zagorje

 

 

***

O projektu Zaposlitveni klubi za mlade:
Zavod Nefiks ob podpori znamke ORTO nadaljuje s tretjo sezono Zaposlitvenih klubov za mlade, s katerimi mladim pomaga pri povečanju njihove zaposljivosti. S sodelovanjem v zaposlitvenih klubih je 51 mladih, ki so bili vključeni v projekt v prvi in drugi sezoni, dobilo delo.
V prvem krogu tretje sezone bodo zaposlitveni klubi delovali od oktobra do januarja v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Zagorju ob Savi in Murski soboti. Razpis za drugi krog zaposlitvenih klubov za dodatne kraje bo objavljen januarja 2015.