Prva vseslovenska akcija »Brcnimo rasizem!«

FOTO: Tomaž Zupan (www.zupan.pro)

FOTO: Tomaž Zupan (www.zupan.pro)

Zagorje ob Savi, 13. oktober 2014 – Pretekli konec tedna je v Zagorju ob Savi potekal že tretji festival »Brcnimo rasizem!«, ki je letos prerasel lokalne okvire in z vso silo »brcnil« v smer vseslovenske akcije »z nogometom proti kakršnimkoli oblikam izključevanja«.

 

Pobudnika akcije, Mladinski center Zagorje ob Savi in lokalna anarhistična skupina OSA Zasavje, sta med 9. in 11. oktobrom v Zagorju ob Savi organizirala osrednji dogodek festivala, antirasistični nogometni turnir, z bogatim spremljevalnim programom. Sočasno je akcija potekala tudi v Ormožu, kjer so jo organizacijske vajeti prijeli v roke tamkajšnji mladinski center, nogometni klub in Klub ormošnih študentov.

Glavni namen vseslovenske akcije »Brcnimo rasizem!« je bil vključitev čim več različnih skupin iz lokalnega okolja, da same organizirajo nogometni turnir v svojem kraju in tako ozaveščajo lokalno prebivalstvo, kako pomembno je sprejemanje drugačnosti ter krepitev strpnosti v lokalnem okolju.

V Zagorju ob Savi je se sobotnega nogometnega turnirja udeležilo dvanajst zelo različnih ekip- ekipa F.C. Ala Ala, predstavniki Kraljev ulice, predstavniki Antinazionale, ekipi WAZilanti in Balkan, ekipa učencev z učiteljem z Osnovne šole Tone Okrogar Zagorje, ekipa Iniciativa za demokratični socializem, trboveljski LM Oskar, ekipa Chelsea F.C., člani podmladka navijaške skupine lokalnega nogometnega kluba »Junior boys«, lanskoletni zmagovalci turnirja Daily smokers in ekipa Kransterdam.

Pred sobotnim nogometnim turnirjem je Mladinski center Zagorje ob Savi v četrtek, 9. oktobra, prirpavil še okroglo mizo z naslovom »Kriza demokracije«, ki jo je moderiral tamkajšnji prostovoljec evropske prostovoljne službe, Španec Agustin Valverde. Na okrogli mizi so sodelovali Tjaša Pureber, politologinja in raziskovalka družbenih gibanj ter občinska svetnika občine Zagorje ob Savi in podjetnika, Primož Štendler ter Gašper Koprivšek.

Predvečer osrednjega dogodka je zaznamovala predstavitev publikacije o samoorganiziranju antirasističnega turnirja »Brcnimo rasizem!« z ogledom dokumentarnega filma in pogostitvijo, ki so jo pripravili udeleženci kuharske delavnice »Svetovna kuhna«. Slednjo so izvedli dijaki Srednje šole Zagorje, skupaj z udeleženci pa so pripravili slastne jedi z različnih koncev sveta.

Sočasno s sobotnim nogometnim turnirjem sta v Mladinskem centru Zagorje ob Savi potekali tudi akcija »Hrana, ne orožje!« ter t.i. »Živa knjižnica«, v kateri knjigo predstavljajo ljudje- predstavniki manjšin ali družbeno ogrožene skupine, ki se sooča in bori s predsodki in stereotipi. Obiskovalci so tako lahko skozi polurni pogovor s »knjigami« spoznavali bodisi istospolno usmerjeno osebo, mamo osmih otrok, »Čefurko«, nekdanjega zasvojenca, v Sloveniji živečo Makedonko, bodisi pokrito Muslimanko, osebo s prekomerno telesno težo, babico deklice z dvema očetoma ali osebo z izkušnjo z motnjami hranjenja.

Akcija »Brcnimo rasizem!« je potekala v sklopu mednarodnih akcijskih tednov organizacije »FARE network«, ki se na evropski ravni bori proti vsem oblikam nestrpnosti in izključevanja v nogometu.

Pobudnika vseslovenske akcije, Mladinski center Zagorje ob Savi in lokalna anarhistična skupina OSA Zasavje, sta ob koncu letošnje akcije ponovno poudarila njen glavni namen- krepitev družbene odgovornosti in strpnosti do drugačnosti v družbi.

 

***

Projekt sofinacira “FARE network”.

FARE_logo