Zasavski menjalni krog v maju

menkrog_20140405_zagorje_fotogalrojkoPrvo majsko soboto, 3. maja 2014, bodo dogodki Menjalnega kroga v Zagorju, na Izlakah v Hrastniku in v Trbovljah.

Dobi primerno bo menjava osredotočena na sadike in semena, prve pridelke in druge domače dobrote.

Menjalni krog bo potekal od 10. do 12. ure:
– v Zagorju pred tržnico,
– v Hrastniku na tržnici,
– v Hrastniku pri domu društvenih organizacij KS Steklarna,
– na Izlakah na kopališču Medijek toplice od 9. do 12. ure in
– v Trbovljah na stopnišču med DDT in MCT (v primeru dežja v avli DDT) od 9. do 12. ure.

Udeleženci bodo izmenjevali doma vzgojene sadike vseh vrst, s tem večali lokalno odpornost glede nastalih in prihajajočih kriz, ter krepili skupnost in solidarnost. Kot vedno, so obiskovalci vabljeni, da na stojnice prinesejo in z njih odnesejo tudi stalnico vseh Menjalnih krogov: domače pecivo, kruh, piškote, suho sadje, zelišča, gobe in druge shranke ter kuharska in vrtičkarska literatura.

Organizatorji:

Lets Zasavje, MC Zagorje ob Savi, Društvo Rast, MC Hrastnik, Društvo Medijske toplice, Športno humanitarno društvo Človek.

 

FOTO: Gal Rojko

menkrog_20140405_zagorje_napis_fotodomendrnovsek menkrog_20140405_zagorje_stojnica_fotodomendrnovsek menkrog_20140405_zagorje_stojnice_fotogalrojko
___
O Menjalnem krogu Zasavje:
Menjalni Krog Zasavja je lokalni menjalni sistem (LETS – Local exchange trading sistem), katerega namen je vzpostaviti uravnoteženo odprto skupnost za medsebojno izmenjavo dobrin, storitev ter medsosesko pomoč.  Deluje od decembra 2012, ko je skupina navdušencev izvedla prvi testni dogodek – izmenjavo novoletnih daril. Od takrat naprej prirejajo mesečne menjalne sejme in druge dogodke, na katerih so prebivalci do sedaj izmenjali novoletna darila, pustna in druga oblačila, obutev, semena in sadike, domače pridelke in shranke, peciva in kruh ter knjige.
 
Pri izmenjavah dobrin in storitev si pomagajo z LETS kuponom imenovanim ‘kuolm’. Tako si posamezniki izmenjajo dobrine ali storitve s tretjo osebo. Dogovorjena je tudi vrednost ure storitve in sicer 5 kuolmov ne glede na vrsto dela (sprehajanje psa, pomoč pri učenju…), kot je princip časovnih bank.  
Bistveni poudarki lokalnega sistema izmenjave:
-ustvarjanje povezane skupnosti
-vzajemno zadovoljevanje svojih materialnih potreb in potreb ostalih
-povezanost med različnimi sloji in generacijami
-nabiranje izkušenj in restavracija uporabnih pozabljeni znanj
-zavedanje o lastni moči in moči skupnosti
-izkoreninjenje iz potrošniške družbe
-ohranjanje in razvijanje potencialov znotraj lokalne skupnosti
-osebnostna rast
Menjalni krog Zasavje sodeluje s sorodnimi organizacijami, kot so Zelemenjava, Menjalni Krog Kamnik, infrastrukturno podporo pa mu nudi Mladinski center Zagorje.
___
Več informacij in kontakt na naslovu  lets.zasavje@gmail.com in blogu www.lets-zasavje.blogspot.com