Ekološki boj v nemškem gozdu Hambach

13976545909_2a96b01f26_bV torek, 20. maja, ob 18:00 bo v Mali hali Mladinskega centra Zagorje ob Savi potekala otvoritev fotografske razstave z naslovom »Eyes on killing the climate« in ogled kratkega dokumentarnega filma, ki govori o ekoloških aktivistih ter njihovem boju za ohranitev gozda Hambach v bližini nemškega mesta Köln.

Gozdu preti uničenje, saj se poleg njega nahaja največji dnevni kop lignita v Evropi, katerega lastniki ne skrivajo načrtov o njegovi širitvi.

Okupacija gozda, ki je bila predvidena le začasno, se je pričela aprila 2012, vendar se boj nadaljuje še danes. Gozd je medtem postal bivališče več 10 aktivistom, ki imajo močno podporo javnosti in okoliških prebivalcev.

Avtor razstave Danijel Šivinjski je poskušal v svoj fotografski objektiv ujeti vsakdanjik aktivistov ter nesmisel širjenja dnevnega kopa ter uničujoče posledice, ki jih širitev prinaša.

To je zgodba o pogumnih posameznikih, ki so se odločili tvegati lastna življenja v boju proti enemu največjih evropskih klimatskih morilcev – premogokopni družbi RWE.

Ali kot so zapisali aktivisti sami: “We are not fighting for the nature. We are nature fighting back.”